Green Economy Δευτέρα 10/01/2022, 16:58
GREEN ECONOMY

Μπιλ Γκέιτς: Επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων σε πράσινη ενέργεια μέσω του προγράμματος BEC

Μπιλ Γκέιτς: Επενδύσεις 15 δισ. δολαρίων σε πράσινη ενέργεια μέσω του προγράμματος BEC

Σχέδια για επενδύσεις έως και 15 δισ. δολαρίων σε πράσινη ενέργεια εξετάζει το πρόγραμμα Breakthrough Energy Catalyst του Μπιλ Γκέιτς.

Το BEC, το οποίο ιδρύθηκε από τον Γκέιτς το 2015, έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον 1,5 δισ. δολάρια από επιχειρήσεις και φιλανθρωπικές οργανώσεις μέχρι στιγμής. Ωστόσο, ο εκτελεστικός διευθυντής του ιδρύματος, Jonah Goldman, δήλωσε στους Financial Times ότι σκοπεύει να επενδύσει 10 φορές το ποσό αυτό σε ΗΠΑ, Βρετανία και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Προκειμένου να διοχετεύσει το ποσό, το Bec σκοπεύει να αξιοποιήσει καινοτόμα χρηματοπιστωτικά εργαλεία και διάφορες συμφωνίες συνεργασίας. «Προσπαθούμε πραγματικά να αναδείξουμε ποια τεχνολογικά μονοπάτια θα είναι πιο αποδοτικά», τόνισε ο Goldman μιλώντας στους Financial Times.
To BEC, το οποίο υπάγεται στην ομπρέλα του ιδρύματος Breakthrough Energy, παρουσιάζεται ως ένα πρόγραμμα, το οποίο αναδεικνύει πώς μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε, να παράγουμε και να αγοράσουμε τις νέες λύσεις που θα στηρίξουν την οικονομία χαμηλών ρύπων.

Τo BEC θα εστιάσει αρχικά στις δυνατότητες του πράσινου υδρογόνου, στα βιώσιμα αεροπορικά καύσιμα και την μακροπρόθεσμη αποθήκευση ενέργειας. Μεταξύ άλλων το ίδρυμα προσδοκά να επενδύσει σε μεγάλα πρότζεκτ, τα οποία δεν θα ήταν υπό άλλες συνθήκες οικονομικά βιώσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο, το BEC ανακοίνωσε ότι είχε διασφαλίσει επενδύσες από την Microsoft, την BlackRock, την General Motors, την American Airlines, την Boston Consulting Group, την Bank of America και την ArcelorMittal. Επίσης, έχει δεχθεί οικονομική ενίσχυση από το αμερικανικό υπουργείο Ενέργειας, καθώς και από την Κομισιόν.

Ο Μπιλ Γκέιτς είχε δηλώσει τον Σεπτέμβριο ότι απαιτείεται μία νέα «βιομηχανική επανάσταση» προκειμένου να αποφευχθεί μία κλιματική καταστροφή στον πλανήτη. «Η μισή από την τεχνολογία που απαιτείται για να φτάσουμε στους μηδενικούς ρύπους είτε δεν υπάρχει ακόμη είτε είναι υπερβολικά ακριβή, ώστε να την αποκτήσει ο περισσότερος κόσμος. Το Catalyst είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να το αλλάξει αυτό και να παρέχει έναν αποδοτικό τρόπο για επενδύσεις στο μέλλον της καθαρής τεχνολογίας», σύμφωνα με τον ίδιο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Financial Times, CNBC

Διαβάστε επίσης:

Bill Gates: Εκατομμύρια δολάρια από επτά εταιρείες για πράσινες τεχνολογίες

Ποιος είναι ο μεγαλύτερος στόχος του Μπιλ Γκέιτς για το 2022;

Το πέμπτο θερμότερο έτος στην ιστορία το 2021

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News