Green Economy Κυριακή 2/01/2022, 10:50
ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Προειδοποίηση για Exxon Mobil: Μόνο μέσω ενεργειακής μετάβασης μπορεί να επιβιώσει

Προειδοποίηση για Exxon Mobil: Μόνο μέσω ενεργειακής μετάβασης μπορεί να επιβιώσει

H Exxon Mobil δεν έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να ενσωματώσει νέους, συνειδητοποιημένους για την κλιματική αλλαγή διευθυντές και διατρέχει τον κίνδυνο να έχει την τύχη της Eastman Kodak και της Blockbuster Video, εάν δεν καταφέρει ή μείνει πίσω στη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα, όπως προειδοποίησε ο επικεφαλής επενδύσεων του συνταξιοδοτιικού ταμείου για καθηγητές κρατικής εκπαίδευσης της Καλιφόρνια CalSTRS, Κρίστοφερ Άιλμαν. 

Το δεύτερο μεγαλύτερο κρατικό συνταξιοδοτικό ταμείο των ΗΠΑ υποστήριξε την επιτυχημένη εκστρατεία του ακτιβιστή επενδυτή Engine No.1, για την αντικατάσταση του τέταρτου μέλους του δ.σ. της Exxon στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας για την προώθηση μίας ριζικής αλλαγής του τρόπου με τον οποίο προσεγγίζει την κλιματική αλλαγή.  

Η Exxon δεν έχει «χαράξει μία ολιστική προσέγγιση και αναγνωρίζει ότι αυτό είναι το βασικό θέμα συζήτησης των μετόχων της που ζητούν αλλαγή», σημειώνει ο Αιλμαν. Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «εάν τέτοιου είδους επιχειρήσεις, όπως η Exxon, θέλουν να επιβιώσουν και να μην έχουν την τύχη των Kodak ή Blockbuster Video, τότε θα ήταν καλύτερο να συνεργαστούν και να μετατραπούν σε ενεργειακούς ομίλους και να μην μείνουν μόνο πετρελαϊκοί ή εταιρείες φυσικού αερίου». 

Από την πλευρά της η Exxon ανέφερε μέσω εκπροσώπου της, ότι «εργάζεται προς το συμφέρον όλων των μετόχων της εστιάζοντας στις αποδόσεις τους μέσω της ενεργειακής μετάβασης, δίδοντας έμφαση στη συντήρηση του κεφαλαίου και στη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα». 

“The board is working constructively for the benefit of all shareholders and focused on shareholder returns through the energy transition, with an emphasis on capital discipline and reducing greenhouse gas emissions,” Exxon spokesman Casey Norton said in an email.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε ακόμη:

CEOs κορυφαίων ενεργειακών: «Ναι» στο πετρέλαιο αλλά με νέες τεχνολογίες και χαμηλούς ρύπους

Η πράσινη μετάβαση: Στεγνή πραγματικότητα ή ιδεατό σενάριο;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News