Green Economy Σάββατο 1/01/2022, 10:23
GREEN ECONOMY

Bill Gates: Γιατί συνεργάζεται με την Ιαπωνία με τις «ευχές» της Ουάσιγκτον

Bill Gates: Γιατί συνεργάζεται με την Ιαπωνία με τις «ευχές» της Ουάσιγκτον

Σύμπραξη μεταξύ ΗΠΑ και Ιαπωνίας πρόκειται να πραγματοποιηθεί με σκοπό την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα υψηλής τεχνολογίας στο Ουαϊόμινγκ, όπως αναφέρει με σημερινό της δημοσίευμα η ιαπωνική εφημερίδα Yomiuri.

Για το έργο αυτό θα συνδράμουν μια εταιρεία του Μπιλ Γκέιτς, η ιαπωνική Mitsubishi Heavy Industries και η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ιαπωνίας (JAEA), με τις δύο τελευταίες να παρέχουν τεχνική υποστήριξη και δεδομένα από προηγμένους αντιδραστήρες στην ασιατική χώρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα το οποίο επικαλείται άγνωστες πηγές.

Η TerraPower, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας που ιδρύθηκε από τον Μπιλ Γκέιτς, πρόκειται να θέσει σε λειτουργία το εργοστάσιο Natrium στο Ουαϊόμινγκ το 2028. Από τη μεριά της η Ουάσιγκτον θα προσφέρει χρηματοδότηση η οποία θα καλύψει το ήμισυ του κόστους κατασκευής του έργου ύψους 4 δισ. δολαρίων.

Αρχικά η Terrapower είχε διερευνήσει την προοπτική κατασκευής ενός πειραματικού πυρηνικού εργοστασίου με την κρατική China National Nuclear. Όμως η αμερικανική κυβέρνηση υπό τον Ντόναλντ Τραμπ περιόρισε τις πυρηνικές συμφωνίες με την Κίνα κι έτσι αναγκάστηκε να αναζητήσει νέους εταίρους.

Η Ιαπωνία, από την άλλη πλευρά, αναγκάσθηκε το 2016 να αναστείλει τον πρωτοτύπο προηγμένο αντιδραστήρα Monju, ένα έργο που κόστισε 8,5 δισ. δολάρια ωστόσο είχε ελάχιστα αποτελέσματα και προξένησε πληθώρα διενέξεων στην ασιατική χώρα.

Στην εν λόγω μονάδα, καταγράφηκαν ατυχήματα, παραβιάσεις κανονιστικών ρυθμίσεων, ενώ υπήρξαν καταγγελίες για συγκαλύψεις. Μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011 έκλεισε, εν μέσω έντονων αντιδράσεων της κοινής γνώμης αναφορικά με την πυρηνική ενέργεια.

Τόσο η JAEA όσο και η Mitsubishi Heavy Industries δεν ήταν διαθέσιμες για κάποιο σχόλιο σε προσπάθεια επικοινωνίας του Reuters, καθώς τα γραφεία τους είναι κλειστά για τις διακοπές της Πρωτοχρονιάς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Αποδοτικότεροι πυρηνικοί αντιδραστήρες δια χειρός Γκέιτς και Μπάφετ

Μπιλ Γκέιτς: Γιατί ακύρωσε τα σχέδιά του για τα Χριστούγεννα

Μπιλ Γκέιτς: Αυτή είναι η μεγαλύτερη ανησυχία του για το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News