Green Economy Δευτέρα 27/12/2021, 19:24
GREEN ECONOMY

Περιορίζει τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου

Περιορίζει τις αφίξεις κρουαζιερόπλοιων ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου

Σχέδια για περιορισμό των κρουαζιερόπλοιων ανακοίνωσαν αξιωματούχοι στις Βαλεαρίδες Νήσους για το μεγαλερο λιμάνι της περιοχής λόγω ανησυχιών για το περιβάλλον. Σύμφωνα με το σχέδιο θα επιτρέπονται όποτε είναι εφικτό τρία κρουαζιερόπλοια την ημέρα στην Πάλμα ντε Μαγιόρκα, εκ των οποίων το ένα θα επιτρέπεται να είναι μεγάλης χωρητικότητας τουλάχιστον 5.000 επιβατών.

Η ιστορική, όπως την αποκάλεσαν, συμφωνία θα τεθει σε ισχύ από το 2022 και αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των αφίξεων κατά 13% σε ένα από μεγαλύτερα λιμάνια της Μεσογείου σε σχέση με τα επίπεδα του 2019.

Αξίζει να σημειωθεί ότι επί πολλά χρόνια απασχολούσε η τεράστια κινητικότητα των κρουαζιερόπλοιων και τουριστών στην περιοχή, δημιουργώντας ερωτήματα για το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα. Παράλληλα όμως, τα οικονομικά οφέλη για την περιοχή είναι τεράστια, αφού καταφτάνουν έως και 8 κρουαζιερόπλοια την ημέρα με τουλάιχστον 22.000 τουρίστες που επισκέπτονται την πόλη.

Το 2019 μόνο, περισσότεροι από 2,6 εκατ. τουρίστες επισκέφθηκαν τις Βαλεαρίδες Νήσους, οι οποίοι ήταν επιβάτες σε κρουαζιερόπλοια. Για το λόγο αυτό, περίπου 25 περιβαλλοντικοί οργανισμοί άσκησαν πίεση για άφιξη μόνο ενός κρουαζιερόπλοιου την ημέρα στην Πάλμα.

Σε κοινή τους δήλωση έγραφαν: «Ο τουρισμός που προέρχεται από μεγάλα κρουαζιερόπλοια έχει διογκωθεί σε σημείο που είναι μη βιώσιμο και μη επιθυμητό για την πόλη μας, έχοντας σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προκαλώντας κοινωνικές αντιδράσεις».

Η τοπική κυβέρνηση ανέφερε στη σχετική ανακοίνωση σήμερα ότι ετοίμαζαν τα σχέδια εδώ και δύο χρόνια τουλάιχστον. «Σημαίνει ότι ορίζονται για πρώτη φορά πραγματικό όριο στην άφιξη των επιβατών κρουαζιερόπλοιων στην Πάλμα, κάτι το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πραγματικότητα χωρίς τη θέληση του κλάδου», δήλωσε ο Iago Negueruela, αξιωματούχος αρμόδιος για την οικονομία και τον τουρισμό.

moneryeview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

«Πράσινη» κρουαζιέρα; Στροφή στα εναλλακτικά καύσιμα

Πόσο κοστίζει ο γύρος του κόσμου σε 274 ημέρες;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News