Green Economy Δευτέρα 13/12/2021, 15:54
GREEN ECONOMY

Harley Davidson: Στο χρηματιστήριο το τμήμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών 

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η μετοχή της Harley πραγματοποιεί ράλι προ-συνεδριακά με κέρδη που ξεπερνούν το 11%

Harley Davidson: Στο χρηματιστήριο το τμήμα ηλεκτρικών μοτοσυκλετών 

Την πρόθεσή της να εισάγει στο χρηματιστήριο το τμήμα που κατασκευάζει ηλεκτρικές μοτοσυκλέτες, έκανε γνωστή η αμερικανική εταιρεία Harley Davidson. Βάσει της ανακοίνωσης η θυγατρική της LiveWire θα συγχωνευθεί με την Εταιρεία Απόκτησης Ειδικού Σκοπού (SPAC), AEA-Bridges Impact (ABIC), σε μια συμφωνία που η αξία της θα ανέλθει στο 1,77 δισ. δολάρια. 

Η κίνηση αυτή γίνεται στο πλαίσιο της στρατηγικής της εταιρείας με ιστορία 118 ετών να αποταθεί σε νέες αγορές και σε πελάτες νεαρότερης ηλικίας. Νωρίτερα στη διάρκεια του 2021,η αμερικανική εταιρεία παρουσίασε το πρώτο της ηλεκτρικό μοντέλο μοτοσυκλέτας της θυγατρικής της LiveWire, στην τιμή των 22.000 δολαρίων.

Η συμφωνία θα χρηματοδοτηθεί με 400 εκατ. δολάρια που θα συνεισφέρει η ABIC και με άλλα 100 εκατ. δολάρια που θα διαθέσουν η Harley Davidson με την KYMCO.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Harley, Ζόχεν Ζέιζ, θα είναι πρόεδρος της LiveWire για τα επόμενα δύο χρόνια αφότου ολοκληρωθεί η συμφωνία. Στο καινούργιο μετοχικό σχήμα η Harley θα έχει στην κατοχή της περί του 74% των μετοχών και η ABIC το υπόλοιπο 13%. 

Στον κλάδο των ηλεκτρικών οχημάτων υπάρχει έντονη κινητικότητα για συγχωνεύσεις με SPACs και είσοδο στα χρηματιστήρια, με το πιο τρανό παράδειγμα να αποτελεί η Rivian η οποία κατασκευάζει ηλεκτρικά ημιφορτηγά και έχει τη στήριξη της Amazon. Στο χρηματιστηριακό της ντεμπούτο η κεφαλαιαποίησή της ξεπέρασε τα 100 δισ. δολάρια κι έγινε έτσι πιο πολύτιμη από παραδοσιακές αμερικανικές δυνάμεις όπως οι Ford και General Motors.

Άλλωστε με την ηλεκτροκίνηση σε λίγα χρόνια να είναι σχεδόν ο αποκλειστικός τρόπος τροφοδοσίας των οχημάτων και τους επενδυτές να στρέφονται όλο και περισσότερο τις επενδύσεις τους σε πράσινες πρωτοβουλίες, η συγκυρία για τις κατασκευάστριες οχημάτων να στραφούν προς τις πράσινες μορφές κίνησης, μοιάζει κάτι περισσότερο από ιδανική. 

Μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας, η μετοχή της Harley πραγματοποιεί ράλι προ-συνεδριακά με κέρδη που ξεπερνούν το 11%, ενώ αυτή της ABIC κινείται σε πιο ήπιους ρυθμούς με άνοδο της τάξεως του 3,4%. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters 

 

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News