Green Economy Πέμπτη 9/12/2021, 09:34
GREEN ECONOMY

Φυσικό αέριο: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Μόσχας για τις τιμές

Φυσικό αέριο: Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις Αθήνας-Μόσχας για τις τιμές

Συνεχίζονται, έπειτα και από την χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Gazprom και την ΔΕΠΑ για τις τιμές του φυσικού αερίου.

Το ζήτημα απασχόλησε σαφώς τη συνάντηση των δύο ηγετών, με τις δηλώσεις που έκαναν να είναι ενδεικτικές. Ο Πούτιν, από την πλευρά του, τόνισε ότι η Ρωσία αποτελεί αξιόπιστο προμηθευτή  αερίου, λέγοντας ότι «εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της προς την Ελλάδα και την Ε.Ε. και θα συνεχίσει την αδιάκοπη προμήθεια φυσικού αερίου». Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως είναι σημαντικό «παρά το ευμετάβλητο των όρων της αγοράς, οι όποιες προσαρμογές στην προμήθεια φυσικού αερίου να μην αποκλίνουν σημαντικά από την υφιστάμενη συμφωνία».

Αυτό που ζητά η ελληνική πλευρά είναι να μην υπάρξουν μεγάλες αλλαγές, από το 2022, στον τρόπο με τον οποίο τιμολογούνται οι παραδόσεις φυσικού αερίου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Η συμφωνία που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια προέβλεπε ότι η τιμή παράδοσης διαμορφώνεται σε ποσοστό 60% από τις διεθνείς τιμές του πετρελαίου και σε ποσοστό 40% από τις τιμές στην ολλανδική πλατφόρμα TTF.

Η ρωσική πλευρά επιδιώκει να φέρει τη συμφωνία πιο κοντά σε αυτό που ισχύει στις σχέσεις της με τους άλλες πελάτες της στην Ευρώπη, όπου οι τιμές παράδοσης διαμορφώνονται σε ποσοστό 100% από το TTF.

Πλέον, οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν ανάμεσα στις εταιρείες. Σημειώνεται ότι η Gazprom καλύπτει περίπου το 45% των ελληνικών αναγκών φυσικού αερίου, καθώς πουλά περίπου 2 δισ. κυβικά μέτρα στη ΔΕΠΑ Εμπορίας και 1 δισ. κυβικά μέτρα στους ομίλους Κοπελούζου και Mytilineos.

Επιδίωξη της Αθήνας είναι οι όροι της τιμολόγησης του φυσικού αερίου, παρότι δεν μπορούν να  μην αλλάξουν, να παραμείνουν ανταγωνιστικοί, ώστε να μπορέσει η ΔΕΠΑ να συνεχίσει τις εκπτώσεις που προσφέρει στους οικιακούς πελάτες, με φόντο την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους και του πληθωρισμού.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News