Green Economy Κυριακή 28/11/2021, 21:06
GREEN ECONOMY

Κοραλλιογενείς ύφαλοι: Μπορούν να σωθούν από μία οικονομική θεωρία επιπέδου Νόμπελ;

Κοραλλιογενείς ύφαλοι: Μπορούν να σωθούν από μία οικονομική θεωρία επιπέδου Νόμπελ;

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα αποτελέσματα από την εφαρμογή της σύγχρονης θεωρίας χρηματοφυλακίου (ΜPT) στη διάσωση των απειλούμενων κοραλλιογενών υφάλων.

Το μαθηματικό μοντέλο για την οικονομική θεωρία αναπτύχθηκε από τον οικονομολόγο και νικητή του Νόμπελ Οικονομίας 1990, Harry Markowitz, κατά τη δεκαετία του 1950. Η θεωρία βοηθά τους επενδυτές να αυξήσουν τις αποδόσεις τους αναλαμβάνοντας όσο το δυνατό λιγότερο ρίσκο.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία χρησιμοποίησαν την οικονομική θεωρία, ώστε να εντοπίσουν τους 50 κοραλλιογενείς υφάλους ή άλλες τοποθεσίες με κοράλλια με τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσουν από την κλιματική αλλαγή. Σύμφωνα με το μοντέλο που εφαρμόζουν, θεωρείται ότι οι περιοχές υπό εξέταση δεν απειλούνται από κάποιο άλλο παράγοντα πέραν της κλιματικής αλλαγής.

Η σχετική μελέτη προτείνει στους επενδυτές να εστιάσουν στα προγράμματα προστασίας, τα οποία έχουν τις «μεγαλύτερες προοπτικές επιτυχίας» όσον αφορά την προστασία των κοραλλιογενών υφάλων. Εκτός βέβαια των θετικών οικονολογικών αποτελεσμάτων, αναμένεται πως θα υπάρξουν σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά, υγειονομικά και διατροφικά οφέλη.

Κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν

Οι κίνδυνοι από την κλιματική αλλαγή για τους κοραλλιογενείς υφάλους είναι τεράστιοι. Ακόμη και με μία δραστική μείωση των αέριων ρύπων και τον περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό Κελσίου, ενδέχεται να εξαφανιστεί μεταξύ 70% έως 90% αυτών.

Σύμφωνα με έρευνα του Οκτωβρίου για την κατάσταση των κοραλλιογενών υφάλων, το 14% έχει χαθεί από τις θάλασσες σε λιγότερο από μία δεκαετία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Guardian

Διαβάστε επίσης:

Γιατί εκπαιδεύουν τις αγελάδες να πηγαίνουν… τουαλέτα με τον σωστό τρόπο

Πόσες φορές πρέπει να πλένουμε τα τζιν μας;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News