Green Economy Πέμπτη 18/11/2021, 20:15
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

ΗΠΑ: Δυναμικό παρόν σε μία συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων

ΗΠΑ: Δυναμικό παρόν σε μία συμφωνία για τη μείωση των πλαστικών αποβλήτων

Μία νέα παγκόσμια συνθήκη για τον περιορισμό της ρύπανσης από πλαστικά θα επιδιώξουν οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε ο υπουργός Άντονι Μπλίνκεν.

Η ρύπανση από πλαστικά αναμένεται να τριπλασιαστεί έως το 2040, όπως προβλέπει το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (UNEP), προσθέτοντας 23 έως 37 εκατομμύρια μετρικούς τόνους απορριμμάτων στους ωκεανούς του πλανήτη κάθε χρόνο.

Οι ΗΠΑ, που παράγουν περισσότερα πλαστικά απόβλητα κατά κεφαλήν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες που θα γίνουν στο πλαίσιο του ΟΗΕ τον Φεβρουάριο του 2022 για την προστασία των ωκεανών από τις επιπτώσεις της ρύπανσης από πλαστικά, όπως ενημέρωσε ο Μπλίνκεν. 

«Είναι ζωτικής σημασίας, μία νέα συμφωνία να προτρέψει τις χώρες να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν ισχυρά εθνικά σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος στην πηγή του», είπε ο Μπλίνκεν σε ομιλία του στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράματος του ΟΗΕ για τα πλαστικά απόβλητα στους ωκεανούς. 

Μέχρι τώρα, οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει επίσημη θέση στην πολυμερή συνθήκη που εξετάζεται στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ. Επίσης, είναι η μόνη βιομηχανοποιημένη χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται εκτός της Σύμβαση της Βασιλείας του 2018 για τα απόβλητα που θα ενίσχυαν τους ελέγχους
γύρω από την απόρριψη πλαστικών απορριμμάτων στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Η παραγωγή πλαστικών, η οποία, σύμφωνα με αναλυτές του κλάδου προβλέπεται να διπλασιαστεί έως το 2040, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη αγορά ως προς τη ζήτηση πετρελαίου την επόμενη 10ετία, σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ). 

Αυτή την εβδομάδα η Υπηρεσία Προστασίας του Περιβάλλοντος των ΗΠΑ ανακοίνωσε την πρώτη της «Εθνική Στρατηγική Ανακύκλωσης» που στοχεύει στην επίτευξη ενός ποσοστού ανακύκλωσης 50% σε εθνικό επίπεδο έως το 2030, συγκριτικά με το λιγότερο από 10% σήμερα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News