Green Economy Πέμπτη 11/11/2021, 15:33
GREEN ECONOMY

Πώς το σκρολ ντάουν… βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Πώς το σκρολ ντάουν… βλάπτει σοβαρά το περιβάλλον

Μπορεί μια αθώα συνήθεια, την οποία κάνουμε πολλές φορές μέσα στην ημέρα, να επιδεινώνει την υγεία του περιβάλλοντος και να συμβάλλει στην όξυνση του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής; 

Για τους επιστήμονες, η απάντηση είναι «ναι», ιδίως όταν η συζήτηση πηγαίνει στο ατέρμονο σκρολ ντάουν που κάνουμε κάθε μέρα και αρκετές ώρες στα κινητά μας τηλέφωνα. 

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Greenspector, οι δημοφιλείς πλατφόρμες social media (TikTok, Facebook, Snapchat), με τους δισεκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο, συνεπάγονται στη χρήση περισσότερης ενέργειας και άρα, στην εκπομπή περισσότερων αερίων του θερμοκηπίου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι αν ένα άτομο κάνει καθημερινή χρήση μίας από τις 10 πιο δημοφιλείς πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, τότε καταλήγει να καταναλώνει ενέργεια, η οποία ισούται με οδήγηση περίπου 1,5 χιλιομέτρου ημερησίως ή αλλιώς 534 χιλιομέτρων ετησίως. 

«Οι χρήστες πρέπει να γνωρίζουν ότι όσο περισσότερο είναι ενεργή η οθόνη του κινητού τους τηλεφώνου, τόσο μεγαλύτερη είναι η ψηφιακή μόλυνση» τονίζει ο Lotfi Belkhir, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο McMaster. 

Μάλιστα, αν αναλογιστούμε ότι αυτή την στιγμή κυκλοφορούν περισσότερες από 15 δισεκατομμύρια συσκευές κινητού τηλεφώνου ή τάμπλετ παγκοσμίως, τότε μπορεί κανείς εύκολα να αντιληφθεί το μέγεθος της σπατάλης ενέργειας. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ο άνθρωπος που έχει φτιάξει 1 δισ. smartphones είναι εναντίον του… σκρολ ντάουν

Η αλήθεια για το δάχτυλο που κρατάμε το κινητό τηλέφωνο

Ενιαίο φορτιστή για όλα τα κινητά προωθεί η Κομισιόν

Αναλυτές: Παραγγείλτε iPhone 13 αλλά… θα αργήσουν  

Τιμ Κουκ (Apple): Ναι, έχω και εγώ cryptos

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News