Green Economy Τετάρτη 10/11/2021, 16:12
GREEN ECONOMY

Η πόλη που κόβει τα δέντρα για να αποφύγει την ξηρασία

Μια αν μη τι άλλο αμφιλεγόμενη πρακτική

Η πόλη που κόβει τα δέντρα για να αποφύγει την ξηρασία

Το να κόβεις τα δέντρα για να γλιτώσεις από την ξηρασία είναι μια αρκετά παράδοξη πρακτική.  

Όμως, το Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής έχει ήδη αρχίσει να την εφαρμόζει, σε μια προσπάθεια να αποφύγει  την «Ημέρα Μηδέν», δηλαδή την ημέρα κατά την οποία οι περίπου 4 εκατομμύρια κάτοικοι  θα μείνουν χωρίς νερό. 

Η σοβαρή περιβαλλοντική κρίση, την οποία βιώνει η πρωτεύουσα της Νότιας Αφρικής εδώ και τρία χρόνια, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην εκτεταμένη και αναπάντεχη ξηρασία, η οποία έχει αδειάσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεμάτων. 

Σε αυτό το πλαίσιο, δεκάδες δημοτικοί υπάλληλοι, με αλυσοπρίονα στα χέρια, έχουν βγει στη φύση, κόβοντας όλα τα δέντρα που υπάρχουν κοντά στις φυσικές αποθήκες νερού. 

Και για ποιον λόγο γίνεται αυτό Προκειμένου τα διψασμένα -από την έλλειψη βροχής- φυτά να μην «ρουφούν» το ήδη λιγοστό νερό από τις λίμνες και τα ποτάμια. 

Μέχρι στιγμής, οι περιβαλλοντικές αρχές έχουν κόψει δεκάδες χιλιάδες δέντρα στα βουνά περιμετρικά του Κέιπ Τάουν, σε μια -αν μη τι άλλο- αμφιλεγόμενη πρακτική θωράκισης έναντι της κλιματικής αλλαγής. 

Κατά κύριο λόγο κόβονται ξενόφερτα δέντρα, όπως τα πεύκα, τα οποία και χρειάζονται αρκετά νερό και δεν εντάσσονται στην φυσική χλωρίδα της περιοχής. 

Πρόκειται για δέντρα, τα οποία είχαν φυτευτεί για τις ανάγκες της βιομηχανίας της ξυλείας και τα οποία πολύ γρήγορα εξαπλώθηκαν σε όλα τα τριγύρω βουνά. 

Αποτέλεσμα ήταν να περιοριστεί η ντόπια χλωρίδα, η οποία είναι περισσότερο ανθεκτική στις καιρικές συνθήκες της Νότιας Αφρικής και χρειάζεται αισθητά λιγότερο νερό. 

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πεύκα και άλλα «ξένα» δέντρα, όπως ο ευκάλυπτος, ευθύνονται για την κατανάλωση περίπου 55 δισ. λίτρων νερού κάθε χρόνο, ένα ποσό που ισούται με την κατανάλωση της πόλης για 2 έως 3 μήνες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε επίσης:

COP26: Ο ΥΠΕΞ που εμφανίστηκε με το νερό έως τα γόνατα

Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να σώσει τον πλανήτη με έδρα την Τουρκία

Η πόλη των 1.600 ετών που βουλιάζει

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News