Green Economy Πέμπτη 10/12/2020, 07:59
GREEN ECONOMY

Πρεμιέρα αύριο για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Πρεμιέρα αύριο για το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ»

Αύριο ανοίγει η πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» για την επιδότηση της ενεργειακής αναβάθμισης και αυτονομίας κατοικιών. Η αρχή θα γίνει με τις περιφέρειες Ηπείρου και Ιονίων Νήσων, ενώ την Δευτέρα ακολουθεί η περιφέρεια της Αττικής. Ακολουθεί στις 15 Δεκεμβρίου η Κεντρική Μακεδονία, στις 16 Δεκεμβρίου η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, στις 18 Δεκεμβρίου η Δυτική Ελλάδα, στις 20 Δεκεμβρίου η Θεσσαλία και στις 21 Δεκεμβρίου οι Περιφέρειες Κρήτης, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου.

Το «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» θα έχει προϋπολογισμό 850 εκατ. ευρώ και θα παραμείνει «ανοιχτό» μέχρι εξαντλήσεως των διαθέσιμων πόρων ανά περιφέρεια. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος περιλαμβάνει πόρους επιχορήγησης ύψους 803 εκατ. ευρώ (κατανεμημένους ανά περιφέρεια σύμφωνα με τον πίνακα που ακολουθεί) και πόρους από το υφιστάμενο Ταμείο του προγράμματος Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον ΙΙ για την εξυπηρέτηση δανείων.

Οι διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ»

Όπως σημείωσε ο υπουργός, βασικές διαφορές με τα παλιά «Εξοικονομώ» είναι:

– Η υψηλότερη χρηματοδότηση των 850 εκατ. ευρώ (όλα τα προγράμματα που «έτρεξαν» από το 2011 και μετά είχαν συνολικό προϋπολογισμό της τάξης των 1,3 δισ. ευρώ).

– Το μεγαλύτερο ποσοστό επιδοτήσεων που φτάνει ακόμα και το 85% (95% στις λιγνιτικές περιοχές – ρήτρα δίκαιης μετάβασης), και συνδέεται για πρώτη φορά με την εκτιμώμενη ετήσια εξοικονόμηση  πρωτογενούς ενέργειας.

– Η παράμετρος της ενεργειακής αυτονομίας, με εγκατάσταση «έξυπνων» συστημάτων και παρεμβάσεις για παραγωγή και αποθήκευση ενέργειας.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News