Green Economy Πέμπτη 4/11/2021, 11:44
GREEN ECONOMY

Στην EDPR το 87,4% των μετοχών της Sunseap

Ενισχύει την παρουσία της στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού - Η συμφωνία ανέρχεται σε 0,6 δισ. ευρώ

Στην EDPR το 87,4% των μετοχών της Sunseap

Στη σύναψη συμφωνίας για την απόκτηση του 87,4% του μετοχικού κεφαλαίου της Sunseap, ενός εκ των τεσσάρων κορυφαίων «παικτών» ηλιακής ενέργειας στη νοτιοανατολική Ασία προχώρησε η EDP Renewables.

Από την υπογραφή μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, η EDPR έχει τη δυνατότητα να αυξήσει το μερίδιό της σε 91,4%. Η συμφωνία επετεύχθη μέσω σύναψης συμφωνίας με τους βασικούς μετόχους της Sunseap έναντι συνολικού τιμήματος 0,6 δισ. ευρώ, το οποίο αντιπροσωπεύει επιχειρηματική αξία ύψους 870 εκατ. ευρώ. Η ολοκλήρωση της συμφωνίας υπόκειται σε ρυθμιστικές και άλλες συνήθεις υπάρχουσες προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η συμφωνία αναμένεται «να εδραιώσει την παγκόσμια ηγετική θέση της EDPR, εξασφαλίζοντας μια πλατφόρμα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την αξιοποίηση της ανάπτυξης στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού (APAC), μέσω ενός βασικού παίκτη όπως η Sunseap, ο οποίος λειτουργεί συμπληρωματικά στο γεωγραφικό και τεχνολογικό αποτύπωμα της EDPR».

Η Sunseap είναι μια εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με επίκεντρο την ηλιακή ενέργεια, που εδρεύει στη Σιγκαπούρη και απασχολεί περισσότερους από 400 υπαλλήλους σε 9 αγορές, συγκεκριμένα στη Σιγκαπούρη, το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, την Ινδονησία, την Ταϊλάνδη, την Καμπότζη, την Κίνα, την Ταϊβάν και την Ιαπωνία. Η εταιρεία δραστηριοποιείται κατά μήκος ολόκληρης της αλυσίδας αξίας της ηλιακής ενέργειας, μέσω ενός μοντέλου κατασκευής, ιδιοκτησίας και λειτουργίας επίγειων, σε στέγες, και πλωτών φωτοβολταϊκών έργων κλίμακας κοινής ωφέλειας, με ένα επιχειρηματικό μοντέλο που επικεντρώνεται σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια χαμηλού κινδύνου, με υγιείς αντισυμβαλλόμενους και μακροχρόνιες πελατειακές σχέσεις.

Το χαρτοφυλάκιο της Sunseap περιλαμβάνει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 5,5 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης: λειτουργικά και υπό κατασκευή ηλιακά έργα 540 MW, 127 MW εξασφαλισμένης δυναμικότητας και έναν αγωγό 4,8 GW σε διάφορα στάδια ανάπτυξης.

Σημειώνεται ότι η EDP Renewables, η τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας παγκοσμίως έχει πλέον παρουσία σε 17 διεθνείς αγορές, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News