Green Economy Πέμπτη 4/11/2021, 09:44
GREEN ECONOMY

Εκπομπές CO2: Επιστρέφουν δριμύτερες στα προ πανδημίας επίπεδα

Εκπομπές CO2: Επιστρέφουν δριμύτερες στα προ πανδημίας επίπεδα

Στα προ πανδημίας επίπεδα επιστρέφουν οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα με τους επιστήμονες να κρούουν τον «κώδωνα» του κινδύνου για αποτυχία επίτευξης του στόχου για περιορισμό της ανόδου της θερμοκρασίας στον 1,5 βαθμό.

Οι εκπομπές αερίων το 2020 μειώθηκαν κατά 5,4% καθώς η πανδημία ανάγκασε τις χώρες να αναστείλουν μεγάλο μέρος της οικονομικής τους δραστηριότητας. Ωστόσο, έκθεση του Global Carbon Project προβλέπει απότομη αντιστροφή της παραπάνω τάσης, εκτιμώντας ότι οι εκπομπές CO2 θα αυξηθούν φέτος κατά 4,9%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η εξέλιξη αυτή υπογραμμίζει την ανάγκη επείγουσας δράσης σε Συνόδους όπως η COP26. 

Στη διάσκεψη της Γλασκώβη συνήφθησαν συμφωνίες για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου και της αποψίλωσης των δασών. Περισσότερες από 100 χώρες εντάχθηκαν στην κοινή προσπάθεια ΗΠΑ – Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% έως το 2030 (σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2020). Ισάριθμες χώρες δεσμεύθηκαν στο πλαίσιο της διάσκεψης για τον τερματισμό της αποψίλωσης των δασών ως το 2030. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News