Green Economy Τετάρτη 3/11/2021, 19:43
GREEN ECONOMY

COP26: Αποεπενδύσεις από 19 χώρες σε ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022

Οι δεσμεύσεις των 19 κρατών θα αναφέρονται σε έργα ορυκτών καυσίμων εκτός των συνόρων τους.

COP26: Αποεπενδύσεις από 19 χώρες σε ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του 2022

Τουλάχιστον 19 χώρες πρόκειται να δεσμευτούν για την αποεπένδυση σε έργα που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό μέχρι το τέλος του 2022. Οι στόχοι πρόκειται να ανακοινωθούν στο πλαίσιο της Διεθνούς Διάσκεψης για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26).

Προς το παρόν, έχουν δεσμευτεί η Δανία, η Φινλανδία, η Κόστα Ρίκα, η Αιθιοπία, η Γκάμπια και οι νήσοι Μάρσαλ, καθώς επίσης και ορισμένα ιδρύματα μεταξύ αυτών η Ευρωπαϊκή Αναπτυξιακή Τράπεζα και η Ανπτυξιακή Τράπεζα της Ανατολικής Αφρικής.

Σύμφωνα με το Reuters, της προσπάθειας ηγείται η βρετανική κυβέρνηση, εκπρόσωποι της οποίας διευκρίνισαν και τις τελευταίες λεπτομέρειες σε σχετικές συζητήσεις σήμερα στο περιθώριο της COP26. Αναμένεται πως ακόμη περισσότερες χώρες θα συμμετάσχουν στη σχετική συμφωνία.

Οι κυβερνήσεις και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα δέχονται συνεχώς μεγαλύτερη πίεση, ώστε να σταματήσουν να χρηματοδοτούν δραστηριότητες που σχετίζονται με τον άνθρακα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, καθώς ευθύνονται σε τεράστιο βαθμό για την άνοδο της θερμοκρασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Δανία υποσχέθηκε ήδη ότι θα σταματήσει να χρηματοδοτεί επενδύσεις, προγράμματα και δραστηριότητες που προωθούν τα ορυκτά καύσιμα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Από τη δέσμευση αυτή εξαιρούνται όσα έργα πραγματοποιούνται υπό αυστηρούς κλιματικούς όρους μέχρι το 2025.

Αξίζει να σημειωθεί πως η συμφωνία αυτή δεν θα είναι δεσμευτική, υπό την έννοια ότι δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε όσους την παραβούν. Ωστόσο, αποτελεί μία προσπάθεια συνεργασίας μεταξύ πλουσίων και φτωχών κρατών σχετικά με την αποεπένδυση από ορυκτά καύσιμα στο εξωτερικό. Επίσης, προωθεί περαιτέρω την υιοθέτηση πράσινης ενέργειας.

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας έχει επισημάνει ότι για την επίτευξη μηδενικού ανθρακικού αποτυπώματος μέχρι το 2050 είναι απαραίτητο να διακοπούν οι επενδύσεις σε έργα για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα. Επίσης, η επιστημονική κοινότητα τονίζει πως το όριο τίθεται το 2050, ώστε να αποτραπεί η άνοδος της θερμοκρασίας πέραν των 1,5 βαθμών Κελσίου.

Πηγή: Reuters

Διαβάστε επίσης:

COP26: Δεσμεύσεις για το περιβάλλον από τους κατόχους του 40% του παγκόσμιου κεφαλαίου

Greenwashing: Τι είναι και γιατί έχει σημασία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News