Green Economy Δευτέρα 1/11/2021, 21:10
GREEN ECONOMY

Κυρ. Μητσοτάκης σε Bloomberg: Χρειαζόμαστε την υποστήριξη του κόσμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Κυρ. Μητσοτάκης σε Bloomberg: Χρειαζόμαστε την υποστήριξη του κόσμου για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να εγκρίνει αυτή την εβδομάδα το πρώτο νομοσχέδιο για το κλίμα, ώστε να συμβάλει στην πραγματοποίηση των στόχων μείωσης των αέριων ρύπων κατά 55% μέχρι το 2030 και στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Bloomberg.

Μιλώντας από τη Γλασκώβη, όπου βρίσκεται για την Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα του ΟΗΕ (COP26), ο πρωθυπουργός δήλωσε πως οι πολίτες πρέπει να μην στρέφονται κατά των περιβαλλοντικών μέτρων με τη δικαιολογία ότι είναι «υποχρεωμένοι να πληρώσουν για το κόστος της μετάβασης». «Χρειαζόμαστε την υποστήριξη του κόσμου», τόνισε ο ίδιος.

«Διαπιστώνουμε αναταράξεις στην αγορά του φυσικού αερίου ελέω της ενεργειακής κρίσης. Στην Ελλάδα έχουμε ήδη λάβει μέτρα, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ για να προστατεύσουμε τα νοικοκυριά. Το τελευταίο πράγμα, που θέλουμε είναι να απογοητευτούν οι πολίτες από τις πολιτικές καταπολέμησης της κλιματικής κρίσης, δεν πρέπει εν τέλει οι πολίτες να επιβαρυνθούν με το κόστος της πράσινης μετάβασης», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε στο Bloomberg, όπως και κατά την ομιλία του από το βήμα της COP26, ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για πλήρη απολιγνιτοποίηση το αργότερο έως το 2028, «ωστόσο είμαστε αισιόδοξοι ότι μπορούμε να το επιτύχουμε έως το 2025», όπως είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας λόγο για έναν «εμπροσθοβαρή στόχο» για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε, επίσης, πως η Ελλάδα φιλοδοξεί να καταστεί πρωτοπόρα σε ό,τι αφορά στην αξιοποίηση των ΑΠΕ σε ολόκληρη τη Μεσόγειο κάνοντας ειδική αναφορά στα offshore αιολικά πάρκα. Αναγνώρισε, πάντως, το φυσικό αέριο ως το μεταβατικό καύσιμο καθ οδόν προς την υιοθέτηση καθαρότερων μορφών ενέργειας.

Τέλος, ερωτηθείς για το πώς η Ελλάδα αντιμετωπίζει τις ολοένα και συχνότερες φυσικές καταστροφές, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η κύρια προτεραιότητα μας είναι να προστατεύσουμε ανθρώπινες ζωές και περιουσίες, για αυτό και συστήσαμε αυτοτελές Υπουργείο Κλιματικής κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, με το οποίο προσπαθούμε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί».

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News