Green Economy Δευτέρα 1/11/2021, 18:19
GREEN ECONOMY

Κυρ. Μητσοτάκης: Πλήρης απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028

Κυρ. Μητσοτάκης: Πλήρης απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας μέχρι το 2028

Στερεύει ο χρόνος για την κλιματική αλλαγή, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα (COP26) του ΟΗΕ, όπου δεσμεύτηκε επίσης για την πλήρη απολιγνιτοποίηση της Ελλάδας το αργότερο μέχρι το 2028. Συγκεκριμένα τόνισε πως όλες οι λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά μέχρι το 2023.

Η Ελλάδα έχει ήδη βρεθεί αντιμέτωπη με τις δραματικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, επεσήμανε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το περασμένο καλοκαίρι καθώς και στις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές. Υπενθύμισε επίσης ότι για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικών κρίσεων συστάθηκε το νέο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, ενώ τόνισε τη σημασία της πρόληψης για την προστασία του περιβάλλοντος.

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι παρά το μικρό της ανθρακικό αποτύπωμα στη διεθνή κοινότητα, η Ελλάδα μπορεί να συνεισφέρει σημαντικά στην πράσινη μετάβαση, ενώ ανέφερε ότι η χώρα μετατρέπεται με σταθερό ρυθμό σε περιφερειακό κόμβο για την πράσινη ενέργεια, αναφερόμενος μάλιστα στην πρόσφατη συμφωνία για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Ο Κυρ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ότι η Ελλάδα έχει προχωρήσει σε έξι πρωτοβουλίες όσον αφορά την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και ξεκίνησε μιλώντας για τη ναυτιλία. Συγκεκριμένα δήλωσε:

  1. Ο ελληνόκτητος εμπορικός στόλος είναι μια θαλάσσια υπερδύναμη, που αντιστοιχεί στο 20% του παγκόσμιου στόλου. Πρωτοστατούμε στην κατάθεση προτάσεων για την απανθρακοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών.
  2. Προχωρώντας στον τουρισμό, η κλιματική κρίση αποτελεί σημαντική απειλή για τους τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου. Η πρωτοπόρα στρατηγική μας, GR-eco, θα μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κατά περισσότερους από 10 εκατομμύρια τόνους, μετατρέποντας σταδιακά τα νησιά μας σε 100% πράσινους και ενεργειακά αειφόρους, αυτόνομους προορισμούς.
  3. Όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές, πέραν της «παραδοσιακής» αιολικής και ηλιακής ενέργειας, σκοπεύουμε να είμαστε πρωτοπόροι και στην υπεράκτια αιολική ενέργεια με εγκατεστημένη βασική ισχύ 2 GW έως το 2030. Θέλουμε επίσης να καινοτομήσουμε και στο πεδίο της υδροηλεκτρικής ενέργειας με την αξιοποίηση αντλιοστασίων και ταμιευτήρων, εκμεταλλευόμενοι τη μοναδική γεωμορφολογία της χώρας.
  4. Σε ό,τι αφορά την σταδιακή απεξάρτηση από τον άνθρακα, μεταβαίνουμε σε ηλεκτροδότηση χαμηλών εκπομπών άνθρακα με ταχύτερο ρυθμό σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα θα έχει απαλλαγεί από τον λιγνίτη το αργότερο μέχρι το 2028, ενώ όλες οι παλιές λιγνιτικές μονάδες θα κλείσουν σταδιακά έως το 2023.
  5. Αναφορικά με τα οικοσυστήματα, λαμβάνουμε ρυθμιστικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας. Σκοπεύουμε να απαγορεύσουμε την αλιεία στο 10% των θαλασσών μας μέχρι το 2030. Και εισάγουμε ένα εμβληματικό πρόγραμμα με την ονομασία «Untrodden Mountains» (Απάτητα Βουνά) με στόχο να προστατεύσουμε το φυσικό περιβάλλον των βουνών μας.
  6. Τέλος, οι διασυνδέσεις. Η Ελλάδα σταθερά μεταμορφώνεται σε έναν περιφερειακό κόμβο πράσινης ενέργειας. Η πρόσφατη συμφωνία μας με την Αίγυπτο για μια νέα ηλεκτρική διασύνδεση αποτελεί απόδειξη. Η Ελλάδα είναι επίσης το λογικό σημείο εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά για το πράσινο υδρογόνο που παράγεται στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

Επίσης, επεσήμανε πως αυτή την εβδομάδα το Υπουργικό Συμβούλιο θα εγκρίνει το νέο κλιματικό νομοσχέδιο, το οποίο και θέτει φιλόδοξους στόχους γύρω από την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο πρωθυπουργός επίσης τόνισε ότι οι αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να εμποδίσουν τα σχέδια για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. 

Στο τέλος της ομιλίας του, σημείωσε ότι έχουμε φτάσει σε ένα στάδιο που δεν χωρούν πλέον αδύναμες πολιτικές και πως οι μελλοντικές γενιές δεν πρόκειται να συγχωρήσουν τις προηγούμενες εάν δεν καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την υπαρξιακή απειλή που αποτελεί η κλιματική κρίση. 

moneyreview.gr Ακολουθήστε το Money Review στο Google News