Green Economy Δευτέρα 1/11/2021, 12:55
GREEN ECONOMY

Eurostat: Πόσα σπίτια σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν βλέπουν το φως του ήλιου

Ένα στα 10 σπίτια στην Ισπανία

Eurostat: Πόσα σπίτια σε Ελλάδα και Ευρώπη δεν βλέπουν το φως του ήλιου

Ένα στα 50 σπίτια σε όλη την Ευρώπη δεν έχει επαρκή πρόσβαση στο φως του ήλιου, όπως προκύπτει από έρευνα της Eurostat για την αγορά ακινήτων της Γηραιάς Ηπείρου. 

Πιο συγκεκριμένα, το 5,9% των Ευρωπαίων αναφέρει ότι η κατοικία του δεν έχει επαρκές φως κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να αναγκάζεται να κάνει μεγαλύτερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Bar chart: Share of population considering their dwelling too dark, EU, EU Member States and EFTA countries, 2020, %

Σύμφωνα με έρευνα, άλλωστε, τα διαμπερή σπίτια συμβάλλουν σημαντικά στη διατήρηση της υγείας και της ευημερίας των ανθρώπων, ενώ παράλληλα βελτιώνουν την ενεργειακή αποδοτικότητα, μέσω της μείωσης του τεχνητού φωτισμού. 

Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι εντοπίζεται στην Ισπανία, όπου ένας στους 10 ανθρώπους δηλώνει ότι δεν έχει αρκετή πρόσβαση στο φως του ήλιου. Εξίσου έντονο είναι το πρόβλημα τόσο στη Γαλλία όσο και στη Μάλτα, όπου τα αντίστοιχα ποσοστά κυμαίνονται σε 9,5% και 9,4%, αντίστοιχα. 

Στον αντίποδα, το μικρότερο ποσοστό καταγράφεται στη Σλοβακία και στην Ιταλία, όπου μόλις το 2,6% παραπονιέται για την έλλειψη φωτός κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην τρίτη θέση ακολουθεί η Κύπρος (2,8%) και στην τέταρτη η Τσεχία (3,1%). 

Όσον αφορά την Ελλάδα, το σχετικό ποσοστό διαμορφώνεται στο 5,5%, ελαφρώς κάτω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος ορίζεται στο 5,9%. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Πέντε τάσεις που θα διαμορφώσουν τις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη την επόμενη 15ετία

NY Times: Η πράσινη μετάβαση αλλάζει την οικονομική μοίρα της Ελλάδας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News