Green Economy Σάββατο 30/10/2021, 15:42
GREEN ECONOMY

Engie: Τεράστιο λάθος η αποτροπή της ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στη Γαλλία

Η Γαλλία παράγει περί του το 75% της ενέργειάς της σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας

Engie: Τεράστιο λάθος η αποτροπή της ανάπτυξης αιολικής ενέργειας στη Γαλλία

Ως «τεράστιο λάθος» χαρακτήρισε τις όποιες αποτρεπτικές κινήσεις για την ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας στη Γαλλία, η διευθύνουσα σύμβουλος της πολυεθνικής εταιρείας κοινής ωφελείας Engie, επικρίνοντας έτσι τις προτάσεις της άκρας δεξιάς και της κεντροδεξιάς.

Τα σχόλια της Κάθριν Μακ Γκρέγκορ έγιναν εν μέσω ενός ιδιαίτερα ενεργού κινήματος στη Γαλλία που αντιτίθεται στην ανάπτυξη ανεμογεννητριών, το οποίο υποστηρίζεται κυρίως από τον Χαβιέ Μπερντράντ, τον συντηρητικό υποψήφιο στις προεδρικές εκλογές, ο οποίος λέει ότι αντιτίθεται σε οποιαδήποτε «αρχαϊκή ανάπτυξη» των ανεμογεννητριών.

Πριν από δύο εβδομάδες, η ακροδεξιά υποψήφια για την προεδρία της Γαλλίας Μαρίν Λεπέν δήλωσε ότι θα τερματίσει όλες τις επιδοτήσεις για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα καταργήσει τις ανεμογεννήτριες στη χώρα εάν εκλεγεί το επόμενο έτος.

«Κατά την άποψή μου, είναι εξαιρετικά επικίνδυνο σήμερα να κηρύσσεται μορατόριουμ στην αιολική ενέργεια στη Γαλλία», δήλωσε η Μακ Γκρέγκορ στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter. «Αν θέλουμε να απανθρακοποιήσουμε τη Γαλλία μέχρι το 2050, πρέπει να οικοδομήσουμε περισσότερες ΑΠΕ, για ηλιακή και αιολική ενέργεια», πρόσθεσε.

Στον οδικό χάρτη του 2030 για τη γαλλική οικονομία που παρουσιάστηκε νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν πρότεινε μέτρα στήριξης πολλών δισ. ευρώ για τα ηλεκτρικά οχήματα, την πυρηνική βιομηχανία και το πράσινο υδρογόνο -που παράγεται με πυρηνική ενέργεια- ωστόσο η αναφορά του στις ΑΠΕ ήταν ελάχιστη.

Η Γαλλία παράγει περί του το 75% της ενέργειάς της σε σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, κάτι που σημαίνει ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της έχει από τις χαμηλότερες κατά κεφαλήν εκπομπές άνθρακα από οποιαδήποτε ανεπτυγμένη χώρα. Ωστόσο, υστερεί σε σχέση με τη Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες σε επενδύσεις για την αιολική και ηλιακή ενέργεια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

NY Times: Η πράσινη μετάβαση αλλάζει την οικονομική μοίρα της Ελλάδας

Γαλλία: Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στην πυρηνική μέχρι το 2030

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News