Green Economy Παρασκευή 29/10/2021, 16:54
GREEN ECONOMY

Κλιματική κρίση: Το μήνυμα Γκουτέρες στις χώρες της G20

Κλιματική κρίση: Το μήνυμα Γκουτέρες στις χώρες της G20

Έκκληση στα 20 πιο πλούσια κράτη να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τις φτωχότερες χώρες απηύθυνε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας πως ο κόσμος βαδίζει ολοταχώς προς την κλιματική καταστροφή.

Μιλώντας την παραμονή της Συνόδου των ηγετών της G20, ο Γκουτέρες δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι υπάρχουν «επικίνδυνα επίπεδα δυσπιστίας» μεταξύ των χωρών και εξέφρασε την ελπίδα ότι η επικείμενη διήμερη συνάντηση θα βοηθήσει να ξεπεραστεί αυτό.

Ο Γκουτέρες προέτρεψε την G20 να διοχετεύσει περισσότερους πόρους σε φτωχές χώρες, μεταξύ άλλων μέσω της ελάφρυνσης χρέους, και να ενισχύσει την πρόσβασή τους σε εμβόλια κατά της Covid-19. Πρόσθεσε ακόμη ότι η ανάκαμψη από την πανδημία ενίσχυσε τις ανισότητες, κάτι που «είναι ανήθικο».

Κάλεσε επίσης τις πλουσιότερες χώρες να εκπληρώσουν τη δέσμευσή τους να διαθέσουν 100 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για να βοηθήσουν αναπτυσσόμενες χώρες να αντιμετωπίσουν την ολοένα και αυξανόμενη απειλή που εγείρει η κλιματική αλλαγή.

«Για όλους τους κλιματικούς στόχους, έχουμε χιλιόμετρα μπροστά μας. Και πρέπει να επιταχύνουμε ρυθμούς» υπογράμμισε.

Διαβάστε ακόμη: Πάπας Φραγκίσκος για κλιματική κρίση: Χρειαζόμαστε λύσεις, που θα δώσουν βάσιμες ελπίδες στις μελλοντικές γενιές

Πηγή: Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News