Green Economy Παρασκευή 29/10/2021, 14:47
GREEN ECONOMY

Πάπας Φραγκίσκος για κλιματική κρίση: Χρειαζόμαστε λύσεις, που θα δώσουν βάσιμες ελπίδες στις μελλοντικές γενιές

Πάπας Φραγκίσκος για κλιματική κρίση:  Χρειαζόμαστε λύσεις, που θα δώσουν βάσιμες ελπίδες στις μελλοντικές γενιές

Αποτελεσματικές απαντήσεις στην κλιματική έκτακτη ανάγκη, που αντιμετωπίζει ο πλανήτης, ζήτησε από τους ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας ο Πάπας Φραγκίσκος. Σε μήνυμα, που ηχογράφησε αποκλειστικά για το BBC ενόψει της Συνόδου COP26, υπογράμμισε την ανάγκη για λύσεις που θα προσφέρουν «βάσιμη ελπίδα» στις μελλοντικές γενιές. 

Μιλώντας από το Βατικανό στο Thought for the Day του BBC Radio 4, ο Πάπας αναφέρθηκε στις μεγάλες κρίσεις που δοκιμάζουν την ανθρωπότητα, όπως η πανδημία της Covid-19, η κλιματική αλλαγή και οι οικονομικές δυσκολίες και κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να απαντήσει σε αυτές με όραμα και αποφασιστικές δράσεις. Όπως είπε είναι πολύ σημαντικό να μην χαθούν άλλες ευκαιρίες. 

«Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις κρίσεις καταφεύγοντας στον απομονωτισμό, τον προστατευτισμό και την εκμετάλλευση» είπε ο ποντίφικας ή «μπορούμε να δούμε σε αυτές μία πραγματική ευκαιρία για αλλαγή». Υπογράμμισε την ανάγκη για μία «νέα αίσθηση κοινής ευθύνης για τον κόσμο μας», προσθέτοντας ότι «κάθε ένας από εμάς, όποιος και όπου και εάν είναι, μπορεί να διαδραματίσει τον ρόλο του στην αλαλγή της συλλογικής απάντησης απέναντι στην άνευ προηγουμένου κλιματική απειλή και την υποβάθμιση του κοινού μας σπιτιού». 

Ο Πάπας Φραγκίσκος έχει επανειλημμένα αναφερθεί στο ζήτημα της κλιματικής κρίσης σε δημόσιες ομιλίες του. Το 2015, λίγο πριν από τη Συμφωνία του Παρισιού, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη να γίνει αποδεκτό ότι η κλιματική αλλαγή είναι εν πολλοίς ανθρωπογενής, ώστε να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για την αντιμετώπισή της. Έξι χρόνια μετά οι ηγέτες της παγκόσμιας κοινότητας συγκεντρώνονται στη Γλασκώβη για να δουν πόσα έγιναν και πόσα ακόμη σημαντικά μένει να γίνουν ώστε να ανταποκριθούν στον στόχο να μην αυξηθεί η θερμοκρασία κατά περισσότερο από 1,5 βαθμό Κελσίου σε σχέση με τα προ βιομηχανικά επίπεδα. 

«Κάθε κρίση απαιτεί όραμα… μας αναγκάζει να σκεφτούμε από την αρχή το μέλλον του κόσμου» είπε ο Πάπας στο νέο μήνυμά του και κατέληξε: «Το πιο σημαντικό μάθημα που μπορούμε να λάβουμε από αυτές τις κρίσεις είναι η ανάγκη να χτίζουμε μαζί, ώστε να μην υπάρχουν πια σύνορα, εμπόδια ή πολιτικά τείχη, πίσω από τα οποία θα μπορούμε να κρυφτούμε». 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Διαβάστε ακόμη: Έκρηξη Ζβαρτζενέγκερ- «Ψεύτες και ανόητοι» όσοι δεν θέλουν τη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News