Green Economy Τετάρτη 27/10/2021, 22:15
GREEN ECONOMY

ZeroAvia: Με υδρογόνο επιβατικές πτήσεις Λονδίνο – Αμστερνταμ από το 2024

ZeroAvia: Με υδρογόνο επιβατικές πτήσεις Λονδίνο – Αμστερνταμ από το 2024

Aπό το 2024 αναμένονται οι πρώτες επιβατικές πτήσεις στην Ευρώπη με αεροσκάφη που θα κινούνται εξ ολοκλήρου με υδρογόνο. Ηδη, έχουν γίνει οι πρώτες ανακοινώσεις για δρομολόγια που θα ενώνουν το Λονδίνο με το Ρότερνταμ. 

Σε σημερινή ανακοίνωσή της, η αεροπορική εταιρεία ZeroAvia γνωστοποίησε ότι αναπτύσσει ένα αεροσκάφος 19 θέσεων που θα «πετά εξ ολοκλήρου με υδρογόνο». Πίσω από την πρωτοβουλία αυτή βρίσκεται μία συνεργασία μεταξύ της ZeroAvia, της εταιρείας αεροδρομίων Royal Schiphol Group, του Rotterdam The Hague Innovation Airport Foundation και του αεροδρομίου του Ρότερνταμ Χάγης.

Διαβάστε επίσης: Μονόδρομος για τις αερομεταφορές οι πράσινες πτήσεις – Η θέση της Αegean

«Η συμφωνία θέτει ένα σταθερό χρονοδιάγραμμα για την έναρξη των πρώτων εμπορικών επιβατικών πτήσεων μηδενικών εκπομπών μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ολλανδίας και ενδεχομένως της πρώτης διεθνούς εμπορικής επιχείρησης στον κόσμο», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ZeroAvia.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι τόσο η ίδια όσο και ο όμιλος Royal Schiphol συμμετείχαν σε «προχωρημένες συνομιλίες συνεργασίας με αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να συμφωνήσουν σε έναν αερομεταφορέα για το προγραμματισμένο δρομολόγιο».

Σύμφωνα με τη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις αερομεταφορές «έχουν αυξηθεί ραγδαία τις τελευταίες δύο δεκαετίες», φτάνοντας σχεδόν το 1 μετρικό γιγατόνο το 2019. Αυτό, σημειώνει, ισοδυναμεί με «περίπου το 2,8% των παγκόσμιων εκπομπών CO2 από την χρήση ορυκτών καυσίμων.»

Η έρευνα και η ανάπτυξη της ZeroAvia επικεντρώνεται στην τροφοδοσία ηλεκτρικών κινητήρων που χρησιμοποιούν κυψέλες καυσίμου υδρογόνου. Τον Σεπτέμβριο του 2020, ένα εξαθέσιο αεροπλάνο κυψελών καυσίμου υδρογόνου της εταιρείας ολοκλήρωσε την παρθενική του πτήση.

Τον ίδιο μήνα, η Airbus δημοσίευσε επίσης λεπτομέρειες για τρία πρωτότυπα αεροπλάνα με καύσιμο υδρογόνου, με τον ευρωπαϊκό γίγαντα της αεροδιαστημικής να ισχυρίζεται ότι τέτοιου είδους αεροσκάφη θα μπορούσαν να τεθούν σε υπηρεσία μέχρι το έτος 2035.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News