Green Economy Τετάρτη 27/10/2021, 14:34
GREEN ECONOMY

Ενέργεια: Σε χαμηλό δύο μηνών η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη

Χάρη στις κινήσεις της Κίνας

Ενέργεια: Σε χαμηλό δύο μηνών η τιμή του άνθρακα στην Ευρώπη

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο (δηλαδή των τελευταίων δύο μηνών) υποχωρούν σήμερα οι τιμές του άνθρακα στην Ευρώπη, σε μια πρώτη ένδειξη αποκλιμάκωσης των πιέσεων στο ενεργειακό κόστος. 

Η μείωση των τιμών αντανακλά τις προσπάθειες της Κίνας (μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής άνθρακα παγκοσμίως) να περιορίσει το υψηλό κόστος καυσίμων, κάτι το οποίο ωφελεί και τις μεγάλες ηλεκτρο-παραγωγικές δυνάμεις της Γηραιάς Ηπείρου. 

Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Πεκίνο σχεδιάζει να επιβάλει πλαφόν στην ανώτατη τιμή πώλησης, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα ορυχεία θα μπορούν να διαθέτουν τον θερμικό άνθρακα σε μια συγκεκριμένη τιμή. 

Στόχος είναι να αποφευχθεί η περαιτέρω άνοδος των τιμών, οι οποίες ήδη απειλούν την παραγωγική δραστηριότητα της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη. 

Διαβάστε επίσης: Crash test στους φόρους της ενέργειας: Ποιες τιμές διπλασιάζονται λόγω φόρου και ποιες υφίστανται μικρή αύξηση

Όπως είναι εύλογο, η παραπάνω κίνηση συμβάλλει στη χαλάρωση των πιέσεων στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων της Ευρώπης, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να διαθέτει πολύ χαμηλά αποθέματα. 

«Εάν η Κίνα αυξήσει την παραγωγή και βάλει όριο στις τιμές, θα ακολουθήσει μια άμεση επίδραση στην Ευρώπη. Το μερίδιο της ζήτησης που αφορά τις ακριβές εισαγωγές, δεν θα είναι τόσο μεγάλο» σχολιάζει ο Gustav Olsson, αναλυτής της σουηδικής Bixia AB. 

Ενόσω η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει από την πανδημία, η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια και καύσιμα έχει εκτιναχθεί σε υψηλά επίπεδα, με αποτέλεσμα οι τιμές του φυσικού αερίου, του άνθρακα και των δικαιωμάτων εκπομπών να χτυπούν αλλεπάλληλα ρεκόρ στην Ευρώπη. 

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα αρκετές βιομηχανίες να στραφούν εκ νέου στον άνθρακα ως μια φθηνή πηγή καυσίμου (παρά την πράσινη μετάβαση), κάτι το οποίο νομοτελειακά οδήγησε σε άνοδο των τιμών του «μαύρου» καυσίμου. 

Διαβάστε επίσης: Ρεύμα: Ο ψυχρός καιρός απειλεί τα νοικοκυριά – Κοντά στα 200 ευρώ η τιμή της μεγαβατώρας

Δεν είναι τυχαίο ότι πριν λίγες εβδομάδες, η τιμή των μελλοντικών συμβολαίων άνθρακα στην Ευρώπη είχε σκαρφαλώσει στα 193 δολάρια ανά τόνο. Σήμερα, βέβαια, έχει υποχωρήσει στα 110,65 δολάρια ανά δολάρια, δηλαδή στα επίπεδα του Αυγούστου.  

European contract drops to lowest since August

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News