Green Economy Πέμπτη 21/10/2021, 18:29
GREEN ECONOMY

ΕΚ: Ενέκρινε τη στρατηγική για μείωση του μεθανίου

ΕΚ: Ενέκρινε τη στρατηγική για μείωση του μεθανίου

Την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας των ευρωβουλευτών απολαμβάνει η πρόταση για μείωση των εκπομπών μεθανίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με 563 ψήφους υπέρ, 122 κατά και 11 αποχές. Στη σημερινή συνεδρίαση προτάθηκε η λήψη δεσμευτικών μέτρων και ο καθορισμός στόχων για μείωση του μεθανίου σε όλους τους παραγωγικούς τομείς.

Βασικός στόχος της πρότασης, όπως αποτυπώθηκε στην έκθεση «η Στρατηγική της ΕΕ για τη μείωση των ρύπων του μεθανίου» είναι η μείωση των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις επιταγές της Συμφωνίας των Παρισίων. Οι ευρωβουλευτές προέτρεψαν επίσης τη σύναψη δεσμευτικής διεθνούς συμφωνίας για τη μείωση του μεθανίου στην παγκόσμια διάσκεψη για το κλίμα στη Γλασκώβη (COP26). 

Διαβάστε επίσης: Ποιες χώρες πιέζουν για τη διατήρηση των ορυκτών καυσίμων

Το μεθάνιο είναι η δεύτερη σοβαρότερη αιτία για το φαινόμενο του θερμοκηπίου μετά το διοξείδιο του άνθρακα. Υπάρχει δυνατότητα να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό στους κλάδους μεταφοράς του φυσικού αερίου και του πετρελαίου, στην αγροτική-κτηνοτροφική παραγωγή και στη διαχείριση των αποβλήτων με την μετατροπή του και στη συνέχεια αξιοποίηση του ως πηγή ενέργειας.

Η μείωση του μεθανίου βρίσκεται στο επίκεντρο της επικείμενης παγκόσμιας διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 στη Γλασκώβη που ξεκινά στις 31 Οκτωβρίου με στόχο μια δεσμευτική παγκόσμια συμφωνία. Η Επίτροπος Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάντρι Σίμσον, προσκάλεσε την Ελληνίδα ευρωβουλευτή Μαρία Σπυράκη, η οποία εκπόνησε την έκθεση, να συμμετάσχει σε ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τη μείωση του μεθανίου.

Διαβάστε επίσης: COP26: Τα 5 θέματα της κλιματικής αλλαγής που παραμένουν μετέωρα

«Με τη σημερινή ψήφιση της έκθεσης για τον περιορισμό των εκπομπών μεθανίου κατά 30% μέχρι το 2030, η ΕΕ έκανε ένα κρίσιμο βήμα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», τόνισε η ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη. Η ίδια επεσήμανε επίσης ότι «αυτή η ψηφοφορία δεν έγινε με το βλέμμα στις επόμενες εκλογές, αλλά με ευθύνη απέναντι στις επόμενες γενιές».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News