Green Economy Τετάρτη 20/10/2021, 11:38
GREEN ECONOMY

Καθημερινή Summits, ESG – Geoffrey R. Pyatt: Ενδιαφέρον από ΗΠΑ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η οπτική των Πρέσβεων – Η διεθνής εμπειρία και οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την κλιματική κρίση στο 1st Καθημερινή Athens ESG Summit

Καθημερινή Summits, ESG – Geoffrey R. Pyatt: Ενδιαφέρον από ΗΠΑ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί πολύ καλό επενδυτικό προορισμό για τις ΗΠΑ και αυτό οφείλεται στην ηγετική θέση που έχει αναλάβει η χώρα στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Geoffrey R. Pyatt, μιλώντας στο πάνελ «Η οπτική των Πρέσβεων – Η διεθνής εμπειρία και οι σημαντικότερες πρωτοβουλίες για την κλιματική κρίση» του  1st Καθημερινή Athens ESG Summit.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόθεση της Ουάσιγκτον να επιτύχει ο στρατηγικός διάλογος και  να δημιουργηθούν ευκαιρίες για επενδύσεις στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ. Και μίλησε επίσης  για τις μεγάλες επενδύσεις που ήδη πραγματοποιούν σημαντικά ονόματα του αμερικανικού επιχειρείν στον ενεργειακό τομέα στην Ελλάδα, εκφράζοντας τη βεβαιότητά του ότι οι αμερικανικές επενδύσεις θα συνεχίσουν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στον κλάδο αυτό.

Ο κ. Pyatt τόνισε, άλλωστε, ότι έπειτα και από την αλλαγή της προεδρίας στις ΗΠΑ, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκεται πλέον  στην καρδιά των πολιτικών της κυβέρνησης Μπάιντεν, είτε πρόκειται για την ανάκαμψη από την πανδημία, τις επενδύσεις ή την τεχνολογία.

Σημειώνοντας τις ομοιότητες που υπάρχουν ανάμεσα στην κατάσταση που σήμερα αντιμετωπίζει η Ελλάδα με τις πυρκαγιές λόγω της κλιματικής αλλαγής και των όσων συμβαίνουν στην Καλιφόρνια, ο κ. Pyatt μίλησε για μελλοντικές συνέργειες μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας στο ζήτημα της κλιματικής μετάβασης.

Η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους δεν είναι αποτέλεσμα της ενεργειακής μετάβασης, αλλά της πανδημίας και της αφύπνισης της παγκόσμιας οικονομίας μετά τα lockdowns και αντανακλά πόσο σημαντικό είναι να κινηθούμε ακόμα πιο γρήγορα στην ενεργειακή μετάβαση, τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. Και την ίδια στιγμή, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι χρησιμοποιεί την ενέργεια για να προωθεί τα πολιτικά της συμφέροντα.

Από την πλευρά του, ο Γερμανός πρέσβης Dr Ernst Reichel σημείωσε ότι η χώρα του έχει ήδη μειώσει σημαντικά τις εκπομπές ρύπων, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η ένταξη του κόμματος των Πρασίνων στην επόμενη κυβέρνηση συνασπισμού πιθανότατα θα οδηγήσει σε επιπλέον αυστηροποίηση των στόχων για το κλίμα.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, και οι γερμανικές  επιχειρήσεις κατανοούν πλήρως τις προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης, αλλά τη βλέπουν και σαν μια ευκαιρία. Μάλιστα, σημείωσε ότι ένας σημαντικός αριθμός μεγάλων γερμανικών επιχειρήσεων ζήτησαν από την κυβέρνησή τους να επιταχύνει την κλιματική μετάβαση και να θέσει πιο συγκεκριμένους στόχους.

Μάλιστα ο Dr Reichel τόνισε ότι η Ελλάδα αποτελεί κομμάτι της προσπάθειας αυτής για την Volkswagen, αναφερόμενος στο project της εταιρείας στην Αστυπάλαια.

Τέλος, ο Γερμανός πρέσβης τόνισε την ανάγκη να ακολουθήσουν τη στάση της Γερμανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της κλιματικής αλλαγής και άλλες πλούσιες αλλά και αναπτυσσόμενες χώρες. «Η Ευρώπη παράγει μόνο το 8% των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, άρα  δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνη της», σημείωσε, προσθέτοντας ότι χώρες όπως η Αυστραλία, η Κίνα και η Βραζιλία πρέπει επίσης να μπουν στη μάχη.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News