ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Φωτοβολταϊκά και πράσινο στη Φυλή – Υπογράφεται το έργο ανάπλασης

Φωτοβολταϊκά και πράσινο στη Φυλή – Υπογράφεται το έργο ανάπλασης

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την έναρξη υλοποίησης του έργου, προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, της αποκατάστασης ανενεργού κυττάρου της χωματερής της Φυλής που αντιστοιχεί σε έκταση 1.500 στρεμμάτων, όπου θα δημιουργηθεί πάρκο Πρασίνου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Η σχεδιαζόμενη ανάπλαση για την οποία ο Δήμος Φυλής θα υπογράψει, αύριο, τη σύμβαση με τον ανάδοχο ανήκει στα μεγαλύτερα έργα αποκατάστασης της χώρας, όπως αναφέρει στο Moneyreview.gr ο Δήμαρχος Φυλής Γιώργος Παππούς.

«Με την ανάληψη των καθηκόντων μου, πριν από πολλά χρόνια, δρομολόγησα τις διαδικασίες για την κατασκευή ενός πάρκου ηλιακής ενέργειας στη χωματερή. Συν τω χρόνω η ιδέα ωρίμασε, με σημείο καμπής την αρχική συνάντηση που είχαμε, πριν από πέντε χρόνια, με το δήμο του Ισραήλ, ο οποίος είναι και ο φορέας διαχείρισης του πάρκου Αριέλ Σαρόν (σ.σ.: όπου βρισκόταν η χωματερή του Τελ Αβίβ). Έτσι, προχωρήσαμε στην υπογραφή συμφώνου συνεργασίας και τεχνογνωσίας, το οποίο διαδέχτηκε η κατάρτιση των μελετών και η διενέργεια των διαγωνισμών, ώστε να καταλήξουμε στη σύμβαση που έχει εγκριθεί από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Αύριο λοιπόν, υπογράφουμε τη συμφωνία-ορόσημο για το Δήμο Φυλής, καθώς θα δημιουργηθεί ένα σύγχρονο ενεργειακό – περιβαλλοντικό πάρκο του οποίου αντίστοιχο δεν συναντάται στην Ελλάδα» εξηγεί ο κ. Παππούς.

Φωτοβολταϊκά και πράσινο στη Φυλή – Υπογράφεται το έργο ανάπλασης-1

Κατά τον Δήμαρχο, η καινοτομία του project σχετίζεται με το γεγονός ότι εκτός από χώρους αναψυχής και πρασίνου, θα διαθέτει φωτοβολταϊκά, μέσω των οποίων θα παρέχεται δωρεάν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Το project περιλαμβάνει την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών, αλλά και τη δημιουργία χώρων αναψυχής και πρασίνου.

Σε πρώτη φάση θα δημιουργηθεί, σε ορίζοντα δύο χρόνων, ένα περιβαλλοντικό πάρκο 1500 στρεμμάτων που θα διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο 10Mwp (δηλ. 14.000 μεγαβατώρες), επιτρέποντας την παροχή δωρεάν ρεύματος σε 5.600 νοικοκυριά. Σε δεύτερη φάση, σχεδιάζεται η κατασκευή φωτοβολταϊκών 10 MW σε 1.500 στρέμματα, έργο του οποίου οι μελέτες βρίσκονται υπό κατάρτιση. 

Σε βάθος χρόνου σχεδιάζεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών που καλύπτουν την ηλεκτρική ενέργεια που απαιτείται για την λειτουργία των αντλιοστασίων του Δήμου, ενώ φ/β θα τοποθετηθούν και σε δημοτικά κτήρια και σχολεία. Το σχέδιο της δημοτικής αρχής προβλέπει και την εγκατάσταση πάνελ δυναμικότητας 3,5MW στο στρατόπεδο Λιόση, με τη διαδικασία της παραχώρησης του ακινήτου να είναι σε εξέλιξη.

Όπως προσθέτει ο κ. Παππούς, η δημοτική αρχή μέσω της διαδικασίας «net metering» (εικονικός συμψηφισμός) θα εξυπηρετεί αδύναμα νοικοκυριά που είναι αντιμέτωπα με την ενεργειακή φτώχεια.

«Επιδιώκουμε την επόμενη τετραετία ο Δήμος να καταστεί ενεργειακά αυτοτελής, ώστε οι περίπου 15.000 οικογένειες της Φυλής να ρευματοδοτούνται δωρεάν» σημειώνει.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News