Green Economy Δευτέρα 18/10/2021, 15:06
GREEN ECONOMY

«Πεθαίνει» η Νεκρά Θάλασσα: 200 γυμνά κορμιά εκπέμπουν SOS

«Πεθαίνει» η Νεκρά Θάλασσα: 200 γυμνά κορμιά εκπέμπουν SOS

Ούτε ένα, ούτε δύο, αλλά 200 γυμνά κορμιά εμφανίστηκαν περιμετρικά της Νεκράς Θάλασσας στο Ισραήλ, προκειμένου να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου για τη βιωσιμότητα της αλμυρής λίμνης. 

Η διαμαρτυρία διοργανώθηκε από τον Αμερικανό φωτογράφο Spencer Tunick. «Είμαι εδώ για να κινητοποιηθούμε για τη μείωση των υδάτων στη Νεκρά Θάλασσα και να εστιάσουμε την προσοχή μας στην οικολογική καταστροφή που συμβαίνει» δήλωσε ο διάσημος καλλιτέχνης. 

Η στάθμη του -κατά πολλούς- «όγδοου θαύματος» της φύσης έχει μειωθεί δραματικά μέσα στην τελευταία 10ετία, γεγονός το οποίο έχει προβληματίσει τους ειδικούς. 

Οι 200 εθελοντές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν, ήταν κυρίως Ισραηλινοί, ηλικίας από 19 έως 70 ετών. Αφού έβγαλαν τα ρούχα τους, έβαψαν το κορμί τους με άσπρη μπογιά, προκειμένου να αναπαραστήσουν το αλάτι. 

«Πεθαίνει» η Νεκρά Θάλασσα: 200 γυμνά κορμιά εκπέμπουν SOS-1
* Φωτ. Yoray Liberman/CNN 

«Το να συνδέεις ένα περιβαλλοντικό ζήτημα με το ανθρώπινο σώμα, δείχνεις πόσο ευάλωτο είναι το σώμα μας απέναντι στη φύση» σπεύδει να προσθέσει ο Tunick. 

Η Νεκρά Θάλασσα βρίσκεται στα σύνορα Ιορδανίας – Ισραήλ. Έχει μήκος 77 χιλιομέτρων και μέγιστο πλάτος 16 χιλιομέτρων. Είναι γνωστή παγκοσμίως για την υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα τη μη επιβίωση ψαριών ή άλλων μικροοργανισμών. 

Κάθε χρόνο, η στάθμη των υδάτων μειώνεται κατά 1 μέτρο, κάτι το οποίο οφείλεται αφενός στη μείωση των απορροών του Ιορδάνη ποταμού, αφετέρου στην επίδραση της ανθρώπινης δραστηριότητας. 

Στις όχθες της λίμνης, εξάλλου, βρίσκονται δύο μεγάλες βιομηχανικές μονάδες, οι οποίες αξιοποιώντας το αλάτι παράγουν μαγνήσιο και λιπάσματα.  

«Πεθαίνει» η Νεκρά Θάλασσα: 200 γυμνά κορμιά εκπέμπουν SOS-2

Αξίζει να σημειωθεί ότι η υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι οφείλεται στο γεγονός ότι με την πάροδο των αιώνων, ένας μεγάλος όγκου νερού εξατμίστηκε. Αυτό είχε ως συνέπεια τη σημαντική αύξηση των αλάτων, τα οποία σήμερα κυμαίνονται στο 24%, καθιστώντας πολύ δύσκολη την επιπλευσιμότητα και την επιβίωση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNN

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News