Green Economy Τρίτη 12/10/2021, 16:32
GREEN ECONOMY

Ευ. Μυτιληναίος για ενεργειακή κρίση: Η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν

Ευ. Μυτιληναίος για ενεργειακή κρίση: Η πρώτη από τις πολλές που θα ακολουθήσουν

Νέο καμπανάκι κινδύνου για την ενέργεια έκρουσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ο οποίος εκτίμησε ότι η τρέχουσα ενεργειακή κρίση «είναι η πρώτη εκ των πολλών που έρχονται».

«Οι κοινωνίες, υπό το βάρος του εκλογικού σώματος, αποφάσισαν ότι πρέπει να πάμε  στην απ-ανθρακοποίηση και να πάμε χθες. Χωρίς σχέδιο, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις και χωρίς να εξασφαλιστεί η πρόσβαση του πληθυσμού στο αγαθό της ενέργειας» επεσήμανε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στο συνέδριο Κύκλος Ιδεών «Η Ελλάδα μετά V».

Σε αυτό το πλαίσιο, επιχείρησε να εξηγήσει γιατί η τιμή του φυσικού αερίου σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. «Έχουμε αποφασίσει ότι το καύσιμο μετάβασης είναι το φυσικό αέριο. Αυτή την στιγμή δεν υπάρχουν οι υποδομές, ούτε οι αναγκαίες επενδύσεις, οι οποίες είναι τρισεκατομμύρια δολάρια, για αυτή την μετάβαση. Το μόνο που έχει γίνει είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά».

Επαναλαμβάνοντας ότι η μετάβαση εξελίσσεται χωρίς σχέδιο, υπενθύμισε ότι οι Βρυξέλλες θα έπρεπε εγκαίρως να προνοήσουν για τη δημιουργία στρατηγικών αποθεμάτων φυσικού αερίου, όπως συμβαίνει και με το πετρέλαιο.

Διαβάστε επίσης: «Καμπανάκι» από Ευ. Μυτιληναίο: Η «τέλεια καταιγίδα» στην αγορά ενέργειας

«Πάμε χωρίς σχέδιο και το μόνο που κάνουμε είναι να φτιάχνουμε αιολικά και φωτοβολταϊκά και ξεχνούμε τη στοχαστικότητα των τεχνολογιών, οι οποίες δεν λειτουργούν όταν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο. Δεν υπάρχει ακόμη η τεχνολογία της μεγάλης έκτασης αποθήκευσης. Και θα χρειαστεί χώρος» επεσήμανε ο επικεφαλής της Mytilineos.

«Αφήσαμε στο πλάι τις επενδύσεις σε αέριο και πετρέλαιο. Το πετρέλαιο είναι πιο εύκολη υπόθεση. Υπάρχει άφθονο πετρέλαιο. Αλλά μόνο η Ρωσία έχει υπερβάλλουσες ποσότητες φυσικού αερίου» συνέχισε, στο ίδιο μήκος κύματος.

Στη συνέχεια, εξήγησε ότι τα αυξημένα ενεργειακά κοστολόγια, σε συνδυασμό με τις δυσκολίες στην παραγωγή και τον υψηλό πληθωρισμό, απειλούν το θετικό momentum της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομίας.

Διαβάστε επίσης: Γ. Στουρνάρας: Σχεδόν διπλάσιο το ελληνικό ΑΕΠ σε 10 χρόνια από σήμερα

Το θετικό momentum απειλείται από τις δυσκολίες της παραγωγής να ανταποκριθεί στη ζήτηση, από τα ενεργειακά κοστολόγια, και από τον πληθωρισμό (αποτέλεσμα των δύο παραπάνω).

Πώς φθάσαμε ως εδώ όμως;

  1. Οι κεντρικές τράπεζες τύπωσαν πολλά χρήματα που δεν είχαν σχέση με την παραγωγικότητα. Οι κυβερνήσεις έδειξαν μια μεγάλη δημοσιονομική ανοχή.
  2. Όταν ο κόσμος αισθάνθηκε ότι ο Covid υποχωρεί, αποφάσισε ότι θέλει να ξοδέψει πολύ γρήγορα. Αυτό δημιούργησε μια μεγάλη αύξηση της ζήτησης
  3. Η προσφορά δεν μπορούσε να ανταποκριθεί. Πολλά εργοστάσια δεν ξανάνοιξαν, πολλές επενδύσεις δεν έγιναν, πολλά πλοία δεν κατασκευάστηκαν

«Η προσφορά δεν θα μπορέσει να ενισχυθεί πολύ γρήγορα. Αυτό θα γίνει κάποια στιγμή, αλλά θέλει μεγάλη υπομονή» κατέληξε ο κ. Μυτιληναίος.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News