GREEN ECONOMY

«Φρένο» στην κλιματική αλλαγή μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

«Φρένο» στην κλιματική αλλαγή μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης

Οι πυρόπληκτες περιοχές βρέθηκαν να ζουν άλλο έναν εφιάλτη, αυτή τη φορά όμως υδάτινο, ως απόρεια της κλιματικής αλλαγής αλλά και σίγουρα της απουσίας επαρκούς πρόληψης.

Πολλά από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνουν έμφαση στην προσαρμογή στην  κλιματική αλλαγή αμέσως ή εμμέσως:

Αντιπλημμυρικά έργα, πολιτική προστασία, αρδευτικά, προγράμματα γεωργικής πολιτικής, προστασία μνημείων, αναδάσωση, προστασία βιοποικιλότητας.

Η συνολική επενδυτική δαπάνη προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ.

Η επιτροπή του «Ελλάδα 2.0» εξετάζει επιπλέον πόροι να διατεθούν για την κλιματική αλλαγή. Φυσικά, οι όποιες αλλαγές θα πρέπει να εγκριθούν από την Κομισιόν.

Δέκα έργα και μεταρρυθμίσεις 

1)Στο Ταμείο προβλέπεται μεταρρύθμιση για τη διαχείριση αποβλήτων με νέα νομοθεσία για την υλοποίηση βιώσιμων χώρων υγειονομικής ταφής και κέντρων ανακύκλωσης.

2) Σύσταση νέας ρυθμιστικής αρχής για τα ύδατα και τα λύματα αποσκοπεί 

3) Εθνικό Σχέδιο Αναδάσωσης. Η επένδυση αυτή έχει δύο μέρη. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την αποκατάσταση 16 .500 εκταρίων υποβαθμισμένου δάσους στην Ελλάδα. Το έργο θα καλύπτει τόσο τις μελέτες αναδάσωσης όσο και αυτές για την εκτέλεση της. Δεύτερον περιλαμβάνεται  ένα ναυαρχικό έργο για την Πάρνηθα,  το οποίο θα αποκαταστήσει το φυσικό  περιβάλλον, θα το προστατεύσει καλύτερα από τις πυρκαγιές, θα βελτιώσει την πρόσβαση σε αυτό ενώ θα ανακατασκευαστούν εγκαταλελειμμένες εγκαταστάσεις  για ήπιες χρήσεις. 

4) Το μεγάλο πρόγραμμα αρδευτικών έργων με ΣΔΙΤ για την ενίσχυση της γεωργικής παραγωγής εστιάζει στην κυκλική οικονομία και την κατανάλωση νερού. 

5) Τα αντιπλημμυρικά έργα στοχεύουν στην στην προστασία από τις φυσικές καταστροφές και τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, μέσω έργων αντιμετώπισης των πλημμυρών. Tέτοια έργα είναι η κατασκευή συμπληρωματικών εργασιών για την ανακαίνιση υφιστάμενου φράγματος & ταμιευτήρων Βραμιάνου, αντιπλημμυρικών έργων στην περιοχή Γρα Λιγιάς και κατασκευή νέου φράγματος στο Λασίθι Κρήτης.

6) Επιπλέον κατασκευή αρδευτικών και αντιπλημμυρικών έργων προβλέπονται στην περιοχή Αμβρακία-Αμφιλοχία και Βάλτος στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας, στην περιοχή Λουτρακίου, στην περιοχή Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης

7) Επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό εναέριων μέσων για την πολιτική προστασία αλλά και αναβάθμιση του εξοπλισμού πολιτικής προστασίας 

8) Ενίσχυση αντιπυρικής και αντιπλημμυρικής προστασίας (οχήματα, εξοπλισμός κλπ.) 

9) Επεξεργασία και  καθαρισμός αστικών λυμάτων περιβαλλοντικά ευαίσθητων οικισμών και εκσυγχρονισμός εγκαταστάσεων 

10) Κατασκευή 13 περιφερειακών κέντρων πολιτικής 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News