Green Economy Τρίτη 5/10/2021, 14:41
GREEN ECONOMY

Τιτάν: Ο πρώτος τράκτορας με LNG για τις μεταφορές τσιμέντου στην Ελλάδα

Σε συνεργασία με BlueFuel και Όμιλο Σαρακάκη

Τιτάν: Ο πρώτος τράκτορας με LNG για τις μεταφορές τσιμέντου στην Ελλάδα

Στην απόκτηση του πρώτου τράκτορα με LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) για τις μεταφορές τσιμέντου εντός Ελλάδας προχωράει ο Τιτάν, σε μια πιλοτική δράση για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Η πρωτοβουλία ελήφθη στο πλαίσιο συνεργασίας με την εταιρία καυσίμων BlueFuel και τον Όμιλο Επιχειρήσεων Σαρακάκη.

Σύμφωνα με την τσιμεντοβιομηχανία, η χρήση LNG σε βαρέα οχήματα οδηγεί:

  • σε μείωση του κόστους λειτουργίας και συντήρησης
  • σε μείωση έως 25% των εκπομπών CO2 και πλήρη μηδενισμό των εκπομπών SΟx (οξείδια του θείου) και μικροσωματιδίων.

Ταυτόχρονα, οι εκπομπές ΝΟx (οξείδια του αζώτου) μειώνονται κατά 80%, ενώ ‘ενα ακόμα όφελος, ιδιαίτερα σημαντικό στο αστικό περιβάλλον, είναι και η μείωση του θορύβου σε ποσοστό 50%.

Ο τράκτορας Volvo FH LNG της Volvo Trucks θα εισαχθεί στην Ελλάδα από τον Όμιλο Σαρακάκη, ο οποίος είναι αποκλειστικός εισαγωγέας της σουηδικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Μεταξύ άλλων, διαθέτει βελτιωμένα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα οποία ανταποκρίνονται στα υψηλά πρότυπα που ισχύουν στην Ευρώπη, όπου η χρήση του LNG στις μεταφορές προχωρά με ταχείς ρυθμούς.

Είναι ενδεικτικό ότι εντός Ευρώπης, κυρίως σε Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, κινούνται σήμερα με LNG συνολικά 12.000 βαρέα οχήματα, με στόχο ο αριθμός αυτός να φτάσει τα 280.000 βαρέα οχήματα έως το 2030.

Για την προμήθεια του LNG, ο Τιτάνας θα συνεργαστεί με την εταιρεία BlueFuel, η οποία συνδυάζει την τεχνογνωσία της Blue Grid στην προμήθεια και διανομή LNG, με τη γεωγραφική παρουσία των πρατηρίων «ελίν» και την οργανωτική ισχύ της ΕΛΙΝΟΙΛ.

Η BlueFuel θα είναι σε θέση, μέσα από το δίκτυο πρατηρίων «ελίν», να αρχίσει τους ανεφοδιασμούς με φυσικό αέριο σε υγροποιημένη μορφή (LNG) το 2022.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News