Green Economy Δευτέρα 4/10/2021, 18:00
GREEN ECONOMY

Μέξικο Σίτι: Ένας «κάθετος» κήπος στη μέση ενός αυτοκινητόδρομου

Μέξικο Σίτι: Ένας «κάθετος» κήπος στη μέση ενός αυτοκινητόδρομου

Ένας μοναδικός κήπος έχει στηθεί στις κολώνες που στηρίζουν έναν μεγάλο αυτοκινητόδρομο στο Μέξικο Σίτι, ώστε να συμβάλει στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης. Η κάθε κολώνα, η οποία στηρίζει τη γέφυρα πάνω από τον αυτοκινητόδρομο, είναι καλυμμένη με χιλιάδες φυτά. Σημειώνεται ότι τα φυτά αυτά αυτά διατηρούνται σε ειδικές θήκες από ύφασμα.

Η αιτία για την κατασκευή του «κάθετου» κήπου στο Μέξικο Σίτι είναι ότι τα φυτά απορροφούν τους αέριους ρύπους που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα. Εκτός αυτού, τα συγκεκριμένα φυτά έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να ποτίζονται με νερό βροχής που έχει αποθηκευτεί.

«Η μετακίνηση στο Μέξικο Σίτι είναι πολύ δύσκολη εν μέρει διότι είναι μία πολύ γκρίζα πόλη, με πολύ τσιμέντο, 22 εκατομμύρια κατοίκους. Το να μετακινείται κανείς είναι πολύ αγχωτικό, κάπως επιθετικό», δήλωσε ο Fernando Ortiz Monasterio, ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Via Verde, η οποία διαχειρίζεται το εγχείρημα των κάθετων κήπων στην πόλη.

«Και η Via Verde έχει πραγματοποιήσει μία σπουδαία μεταμόρφωση, διότι είναι ευρέως γνωστό ότι η επαφή με τη φύση προσφέρει στους ανθρώπους λίγη ηρεμία και αλλάζει τη διάθεσή τους και αλλάζει την παραγωγικότητά τους. Συνεπώς, τώρα όταν διέρχεται κανείς από τις πράσινες κολώνες του αυτοκινητόδρομου, χαμογελά και λέει «ωραία». Δεν είναι όλη η πόλη, είναι μόνο ένας αυτοκινητόδρομος, έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά είναι μία σπουδαία αρχή για να αλλάξουμε ολόκληρη την πόλη», συμλήρωσε ο Monasterio, σύμφωνα με το World Economic Forum.

Κυκλική οικονομία

Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο κάθετος κήπος δεν βελτιώνει απλώς την αισθητική και την ατμοσφαιρική ρύπανση, αλλά προσβλέπει και στη δημιουργία μίας κυκλικής οικονομίας. «Όλα τα υλικά που χρησιμοποιούμε για να φτιάξουμε τους κάθετους κήπους είναι από ανακυκλωμένα υλικά», τονίζει ο Monasterio. Ενδεικτικά, η τσόχα που συγκρατεί τα φυτά στη θέση τους είναι φτιαγμένη από ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια. «Τα μετατρέπουμε από σκουπίδια σε τσόχα… και επίσης προσφέρουμε θέσεις εργασίας σε γυναίκες και άνδρες στη φυλακή, οι οποίοι μας βοηθούν» στην κατασκευή της τσόχας, σύμφωνα με τον Monasterio. Ο ίδιος κατέληξε ότι η Via Verde ωφελεί το περιβάλλον, την κοινωνία, αλλά και την ψυχολογία. 

Το Μέξικο Σίτι προσπαθεί να μειώσει την ατμοσφαιρική ρύπανση μέσω μέτρων όπως η απαγόρευση κυκλοφορίας αυτοκινήτων σε ορισμένες περιοχές, καθώς και μέσω επενδύσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Παραμένει ωστόσο μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη κυκλοφοριακή συμφόρηση παγκοσμίως. «Πιστεύω ότι η Via Verde είναι ένα σπουδαίο παράδειγμα όχι μόνο της μεταμόρφωσης των πόλεων με πράσινες περιοχές», αλλά επίσης και των δυνατοτήτων για αλλαγή.

«Οι αλλαγές μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν συγχρονίσουμε τα συμφέροντα των ατόμων στην πόλη, τα συφέροντα της κυβέρνησης και τα συμφέροντα του ιδιωτικού τομέα. Εάν βάλουμε αυτά τα τρία πράγματα μαζί, μπορούμε να αλλάξουμε τις πόλεις μας, τις χώρες μας και τον κόσμο», τόνισε ο Monasterio.

moneyreview.gr Ακολουθήστε το Money Review στο Google News