Green Economy Κυριακή 3/10/2021, 17:10
GREEN ECONOMY

Αυστρία: Φόρος για εκπομπή ρύπων και φοροελαφρύνσεις στους εργαζομένους – Πακέτο 18 δισ. ευρώ

Αυστρία: Φόρος για εκπομπή ρύπων και φοροελαφρύνσεις στους εργαζομένους – Πακέτο 18 δισ. ευρώ

Δέσμη φορολογικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένου ενός ειδικού φόρου για τις εκπομπές ρύπων και μίας σταδιακής μείωσης της φορολογίας στους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις, ανακοίνωσε σήμερα η Αυστρία. Πρόκειται για αποτέλεσμα συμφωνίας που προέκυψε μεταξύ της κυβέρνησης και των «πράσινων».

Το πακέτο μέτρων αξίας 18 δισ. ευρώ καθορίζει την πορεία της υπόλοιπης θητείας για τον Αυστριακό Καγκελάριο, Σεμπάστιαν Κουρτς. Επιπλέον υποχρεώνει τα νοικοκυριά της χώρας να επωμιστούν ένα μέρος της ευθύνης για τη μείωση των ρύπων που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή σχετικά με τα αυτοκίνητα με μηχανές εσωτερικής καύσης και της ενέργειας που αξιοποιείται για τη θέρμανση των σπιτιών.

Ειδικότερα, μερικά από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν:

  • Φορολόγηση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στα 30 ευρώ ανά τόνο αρχής γενομένης από τον Ιούλιο του 2022. Αύξηση του φόρου στα 55 ευρώ ανά τόνο το 2025. (Οι κάτοικοι των πόλεων θα έχουν μερική φοροαπαλλαγή, ενώ όσοι ζουν σε περιοχές της επαρχίας θα αποζημιωθούν για την αύξηση του κόστους κινητικότητας),
  • Ο εταιρικός φόρος θα μειωθεί στο 24% από το 25% το 2023 και στο 23% το 2024,
  • Ο συντελεστής φορολογίας προσωπικού εισοδήματος θα μειωθεί για τη δεύτερη φορολογική κατηγορία εισοδημάτων στο 30% από το 35% αρχής γενομένης από τον Ιούλιο και στο 40% από το 42% για την τρίτη φορολογική κατηγορία από τα μέσα του 2023,
  • Το επίδομα για τις οικογένειες θα ενισχυθεί στα 2.00 ευρώ ανά παιδί από τα 1.500 ευρώ.

Στόχος

«Ενωθήκαμε, ώστε να δώσουμε ένα κόστος στην εκπομπή αέριων ρύπων», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, Gernot Bluemel. Ο ίδιος προσέθεσε επιπλέον ότι τα μέτρα θα υποστηρίξουν τους εργαζόμενους, θα υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα της Αυστρίας και θα οδηγήσουν στη σταδιακή μείωση του κρατικού χρέους.

«Με την τιμολόγηση του διοξειδίου του άνθρακα θέλουμε να φέρουμε ένα οικολογικό συστατικό στο φορολογικό μας σύστημα και με το περιφερειακό μπόνους του κλίματος (έως 200 € ετησίως) θέλουμε να αντισταθμίσουμε το πρόσθετο κόστος, έτσι ώστε να μην υπάρχει επιπλέον επιβάρυνση για τις περιοχές», ανήρτησε στο Twitter ο Καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News