Green Economy Δευτέρα 27/09/2021, 22:41
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

IEA: Μην κατηγορείτε την πράσινη ενέργεια για την αύξηση των τιμών

IEA: Μην κατηγορείτε την πράσινη ενέργεια για την αύξηση των τιμών

Οι πολιτικές της πράσινης ενέργειας δεν ευθύνονται για τις πρόσφατες αυξήσεις των τιμών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας, διαμήνυσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ), με τον γενικό διευθυντή της Φατίχ Μπαϊρόλ να δηλώνει ότι το άλμα των τιμών δεν θα πρέπει να πλήξει τη μετάβαση της Ευρώπης στην πράσινη ενέργεια. 

Οι αυξανόμενες τιμές ενέργειας έχουν ωθήσει κυβερνήσεις της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Ισπανίας, να προειδοποιήσουν ότι τα αυξανόμενα τιμολόγια ρεύματος μπορεί να υπονομεύσουν τις προσπάθειες των κρατών να ανταποκριθούν στους φιλόδοξους στόχους της Ευρώπης για την κλιματική αλλαγή, στην περίπτωση που οι ψηφοφόροι κατηγορήσουν τις πράσινες πολιτικές για την έκβαση αυτή. 

Μιλώντας στην επιτροπή ενέργειας και περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, ο Μπαϊρόλ ζήτησε να απορριφθεί εντελώς η ιδέα ότι οι πολιτικές για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής βρίσκονται πίσω από τις αυξήσεις των τιμών. «Είναι άδικο και άστοχο να πιστεύουμε ότι οι υψηλές τιμές ενέργειας είναι αποτέλεσμα των πολιτικών μετάβασης προς την πράσινη ενέργεια», είπε ο γενικός διευθυντής της ΙΕΑ. 

Κάλεσε τις κυβερνήσεις να μην παρεκλίνουν των στόχων τους σε περιόδους αστάθειας και αμφισβήτησης, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Ο Μπαϊρόλ απέδωσε την άνοδο των τιμών σε παράγοντες, όπως τα χαμηλά αποθέματα φυσικού αερίου και στην απρόβλεπτη μείωση της παραγωγής λόγω των τροπικών καταιγίδων. 

Ανέφερε δε, ότι ορισμένοι κορυφαίοι παραγωγοί είναι απρόθυμοι να προμηθεύσουν επιπλέον φυσικό αέριο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύει η Ευρώπη αλλά και άλλες περιοχές του πλανήτη, χωρίς ωστόσο να κατονομάσει συγκεκριμένους παραγωγούς. Η ΙΕΑ είχε διαμηνύσει την προηγούμενη εβδομάδα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να κάνει περισσότερα για να βοηθήσει την Ευρώπη να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις σε φυσικό αέριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από REUTERS 
  

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News