Business & Finance Τρίτη 22/03/2022, 11:40
BUSINESS & FINANCE

Moneyreview Banking Summit – Από την πανδημία στον πόλεμο: Οι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης

Moneyreview Banking Summit – Από την πανδημία στον πόλεμο: Οι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης

Τις παραμέτρους που προέκυψαν ως απόρροια της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του βαθμού επίπτωσής της στην Ευρωπαϊκή οικονομία είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν οι κ.κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών της Ελλάδος, Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB) και Rolf Strauch, Chief Economist and Management Board Member του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) κατά την διάρκεια του πάνελ συζήτησης με τίτλο: «Από την πανδημία στον πόλεμο: Οι προκλήσεις για την ανάκαμψη της Ευρώπης», της πρώτης ενότητας του συνεδρίου Banking Summit 2022: Ανοίγοντας δρόμο για την ανάπτυξη”, που διοργανώνει το Money Review στην σειρά των Money Review Summits και λαμβάνει χώρα σήμερα, Τρίτη, 22 Μαρτίου 2022 στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία.

Χρήστος Σταϊκούρας, Υπουργός Οικονομικών: Η ανάπτυξη του 2021 αξιοποιήθηκε προς μετριασμό του αρνητικού αντίκτυπου το 2022

Την πεποίθησή του πως η Ελλάδα δεν φαίνεται να κινδυνεύει με εκτροχιασμό των οικονομικών δεικτών, καθώς το 2021 επετεύχθη σημαντική πρόοδο και ενδυνάμωση της οικονομίας, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Χρήστος Σταϊκούρας.

«Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την ανάπτυξη που πετύχαμε ως χώρα κατά τη διάρκεια του 2021, προς μετριασμό του αντίκτυπου το 2022. Τα βασικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας βελτιώθηκαν, πολλαπλασιάστηκαν οι επενδύσεις, ενισχύθηκαν δραστικά οι εξαγωγές, βελτιώθηκε αισθητά ο βαθμός ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, σημειώθηκε αισθητή μείωση της ανεργίας, βελτιώθηκαν τα τραπεζικά μεγέθη σε όρους αύξησης των καταθέσεων και βελτίωσης των αποτελεσμάτων χρήσης, ενώ και το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών ενισχύθηκε», σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας.

Ο Έλληνας Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως σήμερα υπάρχει σημαντική κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα, η οποία με τη σειρά της θα επιφέρει σημαντικές όσο και αρνητικές κοινωνικο-οικονομικές συνέπειες για όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε). Παράλληλα, υπογράμμισε πως αυξάνεται η αβεβαιότητα και οι οικονομικοί κίνδυνοι που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. σε τέσσερις πυλώνες: Το εμπόριο, τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, καθώς επίσης και τον δημοσιονομικό αντίκτυπο. «Στην περίπτωση της Ελλάδας, ο αντίκτυπος προέρχεται πρωτίστως από τον πληθωρισμό, ως συνέπεια της αύξησης των τιμών της ενέργειας. Ωστόσο, περαιτέρω και πιο ασφαλείς εκτιμήσεις θα μπορούν να γίνουν κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα», τόνισε με έμφαση ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Ο ίδιος σημείωσε πως η διεύρυνση του δημοσιονομικού χώρου είναι μεν θεμιτή, ωστόσο η Ελλάδα επιχειρεί να φερθεί με σύνεση και δημοσιονομική υπευθυνότητα. Κάτι που έχει αποδείξει στην πράξη με την εφαρμογή, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, ενός συγκροτημένου πακέτου αντιμετώπισης της αύξησης των τιμών της ενέργειας, μα και της ταυτόχρονης στήριξης του πιο ευάλωτου τμήματος της κοινωνίας, συνολικού ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Εξέφρασε δε την βεβαιότητά του για την βιωσιμότητα του Ελληνικού χρέους, κάτι που προκύπτει -μεταξύ άλλων- και από την διάρθρωσή του, ενώ υπογράμμισε πως οι δημοσιονομικοί κανόνες οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους την ύπαρξη αστάθμητων εξωτερικών παραγόντων προκειμένου να μεγιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα των Ευρωπαϊκών πολιτικών.

Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ): Αναγκαία η λήψη δημοσιονομικών πολιτικών στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών

Την αναγκαιότητα λήψης συγκεκριμένων, όσο και στοχευμένων δημοσιονομικών πολιτικών στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στην διαμορφούμενη κατάσταση, επεσήμανε ο κ. Luis de Guindos, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) (European Central Bank – ECB).

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία δημιούργησε έντονη αβεβαιότητα, ενώ ο πληθωρισμός θα συνεχίσει την ήδη έντονα ανοδική πορεία του, επηρεάζοντας συνολικά την ανάπτυξη της Ευρωζώνης. Σε αυτό το πλαίσιο οι πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κάνουν λόγο για πληθωρισμό της τάξεως του 5% το 2022, ενώ η ανάπτυξη θα μειωθεί κατά 0,5%», υπογράμμισε ο κ.de Guindos και συνέχισε: «Οφείλω να ομολογήσω, όμως, πως οι επιπτώσεις του πολέμου στην οικονομία της Κοινότητας δεν έχει την παραμικρή σχέση με αυτές που προκλήθηκαν από την πανδημική κρίση του Covid-19».

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας τόνισε πως ήδη εξετάζονται διάφορα σενάρια, με το αποκαλούμενο και ως «λιγότερο αισιόδοξο» να κάνει λόγο για αύξηση του πληθωρισμού της Ευρωζώνης σε επίπεδα που θα υπερβαίνουν το 7%. «Θα πρέπει να αποκλείσουμε την πιθανότητα εμφάνισης στασιμοπληθωρισμού, ακόμη και στην περίπτωση κατά την οποία επικρατήσει το “λιγότερο αισιόδοξο” σενάριο. Οφείλουμε να ανταποκριθούμε με συγκεκριμένες, όσο και στοχευμένες δημοσιονομικές πολιτικές στήριξης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών απέναντι στην διαμορφούμενη κατάσταση, οι οποίες θαρρώ πως θα αρχίσουν να δημοσιοποιούνται εντός των προσεχών εβδομάδων. Είμαι αισιόδοξος πως θα τα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε θετικά, μα και αποτελεσματικά, στηριζόμενοι και στην συσσωρευμένη εμπειρία του παρελθόντος», δήλωσε με έμφαση ο Luis de Guindos.

Ο ίδιος ανέφερε πως οι εθνικές οικονομίες των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα πληγούν περισσότερο σε μακροοικονομικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη και τον ρόλο που παίζει η Ρωσία στις εν λόγω οικονομίες.

Την ίδια στιγμή, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σημείωσε πως προσεχώς το Συμβούλιο αναμένεται η λήψη αποφάσεων σχετικά με τον βαθμό επιλεξιμότητας των Ελληνικών ομολόγων, δηλώνοντας αισιόδοξος σε συνάρτηση με την πρόοδο των διαρθρωτικών αλλαγών που έχει πετύχει η χώρα.

Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (EIB): Οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην διάθεσή τους χρηματοδοτήσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ

Την βεβαιότητά του πως η Ελληνική οικονομία σήμερα είναι κατά πολύ πιο ανθεκτική σε σχέση με ότι συνέβαινε κατά το εγγύς παρελθόν, παρότι έχει διέλθει μιας ιδιαίτερα απαιτητικής διετούς πανδημικής κρίσης, σημείωσε ο κ. Christian Kettel Thomsen, Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) (European Investment Bank – ΕΙΒ).

Ο κ. Thomsen τόνισε πως θεωρεί ότι ο μηχανισμός του Ευρωπαϊκού Ταμείου Εγγυήσεων αποδείχτηκε στην πράξη ως αρκούντως επιτυχημένο εργαλείο, κατευθύνοντας τους αναγκαίους πόρους προς τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα σε ολόκληρη την Ευρώπη, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παροχή χρηματοδοτήσεων προς τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως μεγέθους και τομέα δραστηριοποίησης. Μάλιστα, ο ίδιος υπογράμμισε πως οι ελληνικές τράπεζες έχουν στην διάθεσή τους χρηματοδοτήσεις ύψους 7 δισεκατομμυρίων ευρώ προς αξιοποίηση. 

Ξεχωριστή έμφαση στην “πράσινη” ενέργεια, τα απαιτούμενα έργα και τις επενδύσεις που συνδέονται και απορρέουν εξ’ αυτής έδωσε ο Christian Kettel Thomsen, σημειώνοντας πως ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας σχεδιάζει μια σειρά από προϊόντα, όπως λ.χ. ένα πρόγραμμα ενεργειακής αποδοτικότητας των κτιρίων στις χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνολικού προϋπολογισμού 1 δισεκατομμυρίου ευρώ. Επιπροσθέτως, ανέφερε πως η  Ελλάδα έχει λάβει χρηματοδότηση για την αποδέσμευση από τον άνθρακα, συνολικού ύψους 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ, ποσό που δύναται να αξιοποιηθεί σε αντίστοιχης λογικής δράσεις και έργα.

Ως αξιόλογο και ιδιαίτερα περιεκτικό χαρακτήρισε το ελληνικό σχέδιο ανάκαμψης (RRF), ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, σημειώνοντας πως ήδη έχουν εκταμιευτεί δανειοδοτήσεις της τάξεως των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μια σειρά από τομείς της οικονομίας, ενώ -πλέον- έφτασε η στιγμή της θεμελίωσης μιας σταθερής γραμμής παροχής, ως συνέπεια των εξαιρετικών προοπτικών και των ενδιαφερόντων έργων. 

Μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αξιοποίησης των υφιστάμενων πόρων της ΕΤΕπ προς επιχειρήσεις για την υλοποίηση πρόσθετων έργων στην ελληνική αγορά.

Rolf Strauch, Chief Economist and Management Board Member του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM): Ασφαλής η ελληνική οικονομία και βιώσιμο το χρέος της

Ως “ασφαλή” θεωρεί την Ελληνική οικονομία και “βιώσιμο” το χρέος της, ο Rolf Strauch, Chief Economist and Management Board Member του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (European Stability Mechanism – ESM).

«Όλες οι χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) αναγκάστηκαν να λάβουν μέτρα στήριξης των εθνικών τους οικονομιών προκειμένου να ανταπεξέλθουν στην πανδημική κρίση, η οποία αναπόφευκτα οδήγησε σε αύξηση του χρέους, με την Ελλάδα να εμφανίζει τα υψηλότερα επίπεδα χρέους στην Ε.Ε. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει πως το Ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, καθώς μεγάλο τμήμα του εξυπηρετείται μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, παρέχοντας δάνεια που διακρίνονται από ιδιαίτερα ευνοϊκούς όρους και επιτόκια. Κάτι που έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να απολαμβάνει ασφάλεια απέναντι στο διαρκώς μεταβαλλόμενο τοπίο της αγοράς».

Σύμφωνα με τον Rolf Strauch, στα πλεονεκτήματα της ελληνικής οικονομίας προσμετράται και η επίτευξη ισχυρής ανάκαμψης από την πανδημική κρίση, ενώ κρίνεται ως πολύ σημαντικό η χώρα να διατηρήσει την αξιοπιστία της απέναντι στις διεθνείς αγορές, ενώ χαιρέτησε την εκπεφρασμένη πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει προϋπολογισμό που θα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα κατά το 2023.

Την ίδια στιγμή, ο Chief Economist and Management Board Member του ESM ανέφερε πως στην διάθεση των κρατών-μελών της Ε.Ε. υπάρχει πιστωτική γραμμή υποστήριξης που είχε δημιουργηθεί ως αντιστάθμισμα απέναντι στις προκλήσεις που αναδύθηκαν με την πανδημική κρίση. Αυτή, λειτουργεί ως σημείο αναφοράς ως προς την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εμπιστοσύνη για τις χώρες της Κοινότητας, ακόμη και στις απαιτητικές οικονομικές και εν γένει χρηματοπιστωτικές συνθήκες οι οποίες προκύπτουν ως απόρροια της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. «Εάν προκύψει η ανάγκη να προσφέρουμε στήριξη των κρατών-μελών της Κοινότητας και κατά τη διάρκεια του πολέμου που μαίνεται στην Ουκρανία, να είστε σίγουροι πως θα το κάνουμε πράξη», δήλωσε ο κ. Strauch.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News