GREEN ECONOMY

Απορρίμματα: Πέντε σχήματα για τα έργα του 1 δισ. ευρώ

Πρόκειται για τρεις μονάδες σε Σχιστό, Φυλή και Θεσσαλονίκη

Απορρίμματα: Πέντε σχήματα για τα έργα του 1 δισ. ευρώ

Πέντε σχήματα εκδήλωσαν ενδιαφέρον στους τρεις διαγωνισμούς για την υλοποίηση των σύγχρονων μονάδων επεξεργασίας (ΜΕΑ) στο Σχιστό, τη Φυλή και τη Θεσσαλονίκη, με την ημερομηνία υποβολής προσφορών να εκπνέει χθες. Για τα έργα, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός είναι της τάξεως του 1 δισ. ευρώ, ενδιαφέρον εκδήλωσαν η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή κοινοπρακτικά με την ΤΙΤΑΝ, η Μυτιληναίος κοινοπρακτικά με την Μεσόγειο, η κοινοπραξία Motor Oil -Άβαξ – Θαλής, η Ηλέκτωρ  και η Intrakat με τη Watt.

Τα δύο έργα σε Φυλή και Σχιστό είναι συνολικού ύψους 761 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό στην περιφέρεια Κεντρική Μακεδονία, είναι της τάξεως των 250 εκατ. ευρώ. Θα υλοποιηθούν ως ΣΔΙΤ.

Η εγκατάσταση θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας, και θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η μέγιστη δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η εγκατάσταση της Θεσσαλονίκης θα εξυπηρετεί περισσότερους από 1.000.000 πολίτες, και συγκεκριμένα τις Περιφερειακές Ενότητες Ημαθίας, Πιερίας, Πέλλας αλλά και τον Δήμο Παιονίας, και θα γίνει σε περιοχή πλησίον του ΧΥΤΑ Μαυροράχης. Η μέγιστη δυναμικότητα θα ανέρχεται σε 300.000 τόνους απορριμμάτων ανά έτος και θα δέχεται το 65% των αποβλήτων της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Η ΜΕΑ Αττικής θα έχει ετήσια δυναμικότητα 450 χιλ. τόνων και προϋπολογισμό της τάξεως των 461 εκατ. ευρώ, με την χρηματοδότηση, κατασκευή, συντήρηση και λειτουργία των υποδομών της να είναι για 30 χρόνια.

Στην ΜΕΑ Πειραιά η χρηματοδοτική συνδρομή του Δημοσίου θα φτάσει τα 47,5 εκατ. ευρώ για την κατασκευή, ενώ θα καταβληθούν άλλα 253,2 εκατ. ευρώ ως πληρωμές διαθεσιμότητας.

Η επόμενη φάση των διαγωνισμών περιλαμβάνει την προεπιλογή των υποψηφίων σχημάτων  (από τα πέντε που υπέβαλαν ενδιαφέρον) και τον προσδιορισμό των προδιαγραφών των μονάδων μέσω της διαδικασίας του ανταγωνιστικού διαλόγου.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News