Green Economy Τετάρτη 22/09/2021, 21:36
GREEN ECONOMY

COP26: Τα 5 θέματα της κλιματικής αλλαγής που παραμένουν μετέωρα

COP26: Τα 5 θέματα της κλιματικής αλλαγής που παραμένουν μετέωρα

Οι μέρες μετρούν αντίστροφα για τη Διεθνή Συνέλευση του ΟΗΕ (COP26) για το κλίμα στη Γλασκώβη. Πέντε είναι τα βασικά στοιχεία που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν, εκ των οποίων κανέναν δεν εμφάνιζε σημαντική πρόοδο, τουλάχιστον μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα.

1) Κάθε πέντε χρόνια, οι χώρες οφείλουν να υποβάλλουν επικαιροποιημένα σχέδια για τη μείωση της εκπομπής αέριων ρύπων, τα οποία θα έπρεπε να ακολουθούν τα δεδομένα που δίνουν οι επιστήμονες. Πολλές χώρες δεν έχουν υποβάλει νέα σχόλια και ορισμένες, συμπεριλαμβανομένων αυτών που παράγουν υψηλότατο επίπεδο ρύπων δεν έχουν αυξήσει τους πράσινους στόχους τους.

2) Οι χώρες οφείλουν να συμφωνούν όσον αφορά τους κανόνες για τις αγορές άνθρακα, οι οποίες θα ελέγχονται από τον ΟΗΕ. Αυτές οι διαπραγματεύσεις δεν είχαν αποδώσει καρπούς στην τελευταία Συνέλευση για το κλίμα στη Μαδρίτη το 2019 και αναμένεται πως θα προκαλέσουν ακανθώδεις συζητήσεις στη Γλασκώβη φέτος.

3) Οι πλούσιες χώρες δεν έχουν εκπληρώσει τις δεσμεύσεις τους για παροχή 100 δισ. δολαρίων προς τα ασθενέστερα κράτη ετησίως.  Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, μάλιστα επεσήμανε ότι είναι χαμηλές οι πιθανότητες να συγκεντρωθεί επαρκές ποσό. Αντιθέτως ο Αμερικανός αξιωματούχος ειδικός για το κλίμα, John Kerry, ήταν αισιόδοξος.

4) Ο πρόεδρος της επικείμενης Συνέλευσης, Alok Sharma, θέλει να καταστήσει τον άνθρακα ορυκτό καύσιμο του παρελθόντος, με τη σύναψη συμφωνίας από τις κυβερνήσεις για πλήρη κατάργηση των νέων υποδομών για τη χρήση του πιο «βρώμικου» καυσίμου. Θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να πείσει τους μεγαλύτερους παραγωγούς άνθρακα, όπως η Αυστραλία και η Ρωσία, καθώς και τους μεγάλους καταναλωτές, όπως η Κίνα.

5) Η τελευταία έρευνα του Intergovernmental Panel για την κλιματική αλλαγή επεσήμανε ότι είναι τεράστια ανάγκη να μειωθούν οι εκπομπές μεθανίου, το οποίο είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παράγοντας της υπερθέρμανσης του πλανήτη μετά από το διοξείδιο του άνθρακα. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια παγκόσμια δέσμευση ως προς αυτό το κομμάτι. Υπενθυμίζεται βέβαια ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ανακοινώθηκε σχέδιο συνεργασίας μεταξύ ΗΠΑ και Ε.Ε. για μείωση των εκπομπών μεθανίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News