Green Economy Τρίτη 21/09/2021, 16:32
GREEN ECONOMY

Νέα τάση στη διατροφή; Το να τρως το… «ουράνιο τόξο»

Νέα τάση στη διατροφή; Το να τρως το… «ουράνιο τόξο»

Οι περισσότεροι από εμάς, καλούμαστε κάθε ημέρα να απαντήσουμε στο ίδιο, επαναλαμβανόμενο ερώτημα. Τι θα φάμε σήμερα; Πέραν της τιμής και των γαστρονομικών προτιμήσεων του καθενός, στη βεντάλια των κριτηρίων επιλογής πολύ συχνά -και ιδίως τώρα τελευταία- έχει προστεθεί και η διατροφική αξία. 

Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το να καταναλώνει κάποιος όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου, είναι το πλέον υγιές για τον οργανισμό. Απόδειξη αυτού αποτελεί η μεσογειακή διατροφή, η οποία περιλαμβάνει μια σειρά από διαφορετικά είδη πολύχρωμων φρούτων και λαχανικών 

«Το να τρως ένα παραδοσιακό μεσογειακό γεύμα σημαίνει ότι καταναλώνεις διαφορετικά θρεπτικά συστατικά. Μια διατροφή, δηλαδή, η οποία περιλαμβάνει διαφορετικά χρώματα» εξηγεί ο Francesco Sofi, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Φλορεντίας. 

Την ίδια ώρα, βέβαια, σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το πώς ακριβώς μαγειρεύονται αυτά τα διαφορετικά χρώματα; Γιατί έχει διαφορετική θρεπτική αξία ένα τηγανιτό κολοκύθι και διαφορετική ένα βραστό κολοκύθι. 

Σύμφωνα με την Deanna Minich, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά ωφελεί τόσο τον εγκέφαλο όσο και την καρδιά του ανθρώπου. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι έρευνα του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ κατέδειξε ότι όσοι καταναλώνουν φαγητά, τα οποία περιλαμβάνουν πορτοκάλι, πιπεριά, σέλινο και γκρέιπφρουτ, έχουν χαμηλότερη πιθανότητα να εμφανίσουν άνοια στο μέλλον. 

«Το να τρως διαφορετικά χρήματα σημαίνει ότι μειώνεις τον κίνδυνο απώλειας όλων των ζωτικών θρεπτικών συστατικών» εξηγεί η Minich. «Εάν λείπει από το τραπέζι κάποιο από τα χρώματα του ουράνιου τόξου, τότε μάλλον λείπει και ένα θρεπτικό συστατικό». 

Ας θυμηθούμε, επομένως, ποια είναι τα χρώματα του ουράνιου τόξου, προτού επιλέξουμε τι θα φάμε σήμερα, αύριο και μεθαύριο: κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, μπλε, ροζ, βιολετί. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από BBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News