Green Economy Παρασκευή 10/09/2021, 12:42
GREEN ECONOMY

ΔΕΗ: Και με τη «βούλα» της Κομισιόν η θεραπεία για το μονοπώλιο στον λιγνίτη

Κλείνει μια μακροχρόνια ενεργειακή εκκρεμότητα - Βεστάγκερ: Ευθυγραμμισμένη με το πλάνο απολιγνιτοποίησης η λύση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι ενέκρινε –και  κατέστησε νομικά δεσμευτικές σύμφωνα με την αντιμονοπωλιακή νομοθεσία της ΕΕ-  τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για την άρση της μονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη, η οποία είχε κριθεί από τις Βρυξέλλες ότι στρέβλωνε τον ανταγωνισμό στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (το μακρινό 2007, σε μια εποχή όπου η θέση της λιγνιτικής παραγωγής ήταν κυρίαρχη, κάτι που δεν συμβαίνει σήμερα…) και έθετε τους ανταγωνιστές της ΔΕΗ σε μειονεκτική θέση.

Η επίσημη «βούλα» της Κομισιόν ανοίγει τον δρόμο για την νομοθετική ρύθμιση που θα κλείσει οριστικά το λεγόμενο “antitrust case”,  μια μακροχρόνια ενεργειακή εκκρεμότητα. Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Κομισιόν, ο μηχανισμός θεραπείας θα «απενεργοποιηθεί» με την παύση της εμπορικής λειτουργίας των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (κάτι που αναμένεται έως το τέλος του 2023 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της Επιχείρησης ) ή το αργότερο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Όπως δήλωσε η Εκτελεστική Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, «Η σημερινή απόφαση και τα μέτρα που πρότεινε η Ελλάδα θα επιτρέψουν στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ να αντισταθμίσουν τους κινδύνους από τη μεταβλητότητα των τιμών (στη χονδρεμπορική αγορά), μια κρίσιμη παράμετρος για να είναι ανταγωνιστικοί στην λιανική αγορά και να μπορούν να προσφέρουν σταθερές τιμές στους καταναλωτές. Τα μέτρα συνδυάζονται με το σχέδιο της κυβέρνησης για απόσυρση των ρυπογόνων λιγνιτικών μονάδων, που είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία και τους κλιματικούς στόχους της ΕΕ».

Στις αρχές Σεπτεμβρίου η Ελλάδα υπέβαλε τη τελική της πρόταση για την «θεραπεία» της αντιμονοπωλιακής θέσης της ΔΕΗ στο λιγνίτη, τα βασικά σημεία της οποίας είναι τα ακόλουθα:

-Η ΔΕΗ θα πωλεί  σε τριμηνιαία βάση προθεσμιακά συμβόλαια  λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής στο Ευρωπαϊκό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΕΧ) ή/και το Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας (ΕΧΕ). Ως αποτέλεσμα, οι ανταγωνιστές της Επιχείρησης θα έχουν πρόσβαση σε «πακέτα» ηλεκτροπαραγωγές στην προθεσμιακή αγορά και θα μπορούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο μεταβλητότητας των τιμών

-Η ΔΕΗ θα έχει καθαρή θέση πωλητή στα Χρηματιστήρια, κάτι που σημαίνει ότι οι πωλήσεις των προϊόντων ηλεκτρισμού στη λιγνιτική αγορά θα πρέπει να υπερβαίνουν τις αγορές κατά έναν συγκεκριμένο όγκο. Οι ποσότητες που θα πρέπει να πωλούνται υπολογίζονται ως ποσοστό της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, επομένως η υποχρέωση της ΔΕΗ (να πωλεί τα «πακέτα» θα περιορίζεται όσο μειώνεται η εν λόγω ηλεκτροπαραγωγή.

-Οι υποχρεώσεις της ΔΕΗ όσον αφορά στον χρόνο των πωλήσεων και των παραδόσεων των «πακέτων» θα δώσουν στους ανταγωνιστές τη δυνατότητα να προχωρήσουν εγκαίρως σε hedging (αντιστάθμιση κινδύνου)

Τέλος, αναφέρεται ότι οι ποσότητες ηλεκτρισμού που αναμένεται να πωλήσει η ΔΕΗ στους ανταγωνιστές της είναι μεν άμεσα συνδεδεμένες με το ύψος της λιγνιτικής ηλεκτροπαραγωγής της , αλλά η θεραπεία δεν υποχρεώνει τη ΔΕΗ να «γεμίσει» τις εν λόγω ποσότητες μόνο με λιγνιτική ενέργεια. Η Επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να εκπληρώσει την υποχρέωσή της χρησιμοποιώντας οποιοδήποτε είδος ηλεκτροπαραγωγής (φυσικό αέριο, ΑΠΕ, υδροηλεκτρικά).

moneyreview.gr