Green Economy Τετάρτη 8/09/2021, 19:03
GREEN ECONOMY

Λευκός Οίκος: Ζητά ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας από το 3% στο 45% μέχρι το 2050

Λευκός Οίκος: Ζητά ενίσχυση της ηλιακής ενέργειας από το 3% στο 45% μέχρι το 2050

Σχέδιο σχετικά με την ανάπτυξη του κλάδου των φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ παρουσίασε σήμερα ο Λευκός Οίκος. Φιλόδοξος στόχος του είναι σχεδον η μισή παραγωγή ηλεκτρισμού (45%) μέχρι το 2050 να πραγματοποιείται με ηλιακή ενέργεια. Αυτή τη στιγμή, η ηλιακή ενέργεια συνεισφέρει μόλις στο 3% της παραγωγής.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτών των στόχων είναι η διοχέτευση σημαντικών επενδύσεων. Το 2020, οι ΗΠΑ έκαναν ρεκόρ όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Ωστόσο, προκειμένου να επιτευχθεί το 45% μέχρι το 2050 οι προσπάθειες αυτές θα πρέπει να διπλαστιαστούν ετησίων μέχρι το 2025 και έπειτα να τετραπλασιαστούν (σε σχέση με τα επίπεδα του 2020) για κάθε χρόνο μέχρι το 2030. Ενθραρρυντικό είναι το γεγονός ότι οι τιμές κατασκευής και εγκατάστασης έχουν υποχωρήσει, η φορολογία είναι ευνοϊκή, ενώ η νομοθεσία δίνει κίνητρα για την υιοθέτηση πράσινης ενέργειας.

Η έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το αμερικανικό Υπουργείο Ενέργειας σε συνεργασία με το National Renewable Energy Laboratory τονίζει ότι η ηλιακή παραγωγή θα πρέπει να φτάσει τα 1.600 γιγαβάτ μέχρι το 2050, που υπερβαίνει το σημερινό επίπεδο της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρισμού από νοικοκυριά και επιχειρήσεις σήμερα.

Ο στόχος για την ηλιακή ενέργεια είναι μέρος ενός μεγαλύτερου σχεδίου της κυβέρνησης Μπάιντεν για μηδενικό αποτύπωμα του δικτύου μέχρι το 2050. Στο σχέδιο βέβαια προβλέπεται και ενίσχυση περαιτέρω πηγών ενέργειας, ιδίως της αιολικής.

«Η έρευνα καταδεικνύει ότι η ηλιακή, η φθηνότερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή καθαρής ενέργειας, θα μπορούσε να παράγει αρκετή ενέργεια για την ηλεκτροδότηση όλων των νοικοκυριών στις ΗΠΑ μέχρι το 2035 και να απασχολήσει έως και 1,5 εκατ. άτομα στην πορεία», δήλωσε η υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Jennifer Granholm.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News