Green Economy Σάββατο 4/09/2021, 19:42
GREEN ECONOMY

Το πείραμα που μπορεί να εξοικονομήσει 100 δισ. δολάρια σε 10 χρόνια

Το πείραμα που μπορεί να εξοικονομήσει 100 δισ. δολάρια σε 10 χρόνια

Πείραμα για την εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων και για τη διάσωση του πλανήτη από την κλιματική αλλαγή πραγματοποιεί η πόλη Chattanooga του Τενεσί. Με τη βοήθεια ενός supercomputer, στην πόλη αυτή αποτρέπεται η κυκλοφοριακή συμφόρηση και μειώνονται σημαντικά οι εκπομπές αέριων ρύπων.

Ειδικότερα, στον supercomputer έχει στηθεί ένα ψηφιακό μοντέλο της πόλης μέσω του National Renewable Energy Laboratory των ΗΠΑ. Ο υπολογιστής αυτός επεξεργάζεται δεδομένα από 500 πηγές, συμπεριλαμβανομένων δορυφόρων GPS, καμερών και σηματοδοτών. Χρησιμοποιεί machine learning για να εντοπίζει μοτίβα στα δεδομένα, εξηγώντας γιατί ορισμένες περιοχές παρουσιάζουν αυξημένη κυκλοφοριακή κίνηση. Προσφέρει ουσιαστικά μία ευκαιρία για μείωση της κατανάλωσης καυσίμων, καθώς και μείωση του χρόνου που ξοδεύει ο μέσος οδηγός μέσα στο αυτοκίνητο. 

Στην περίπτωση που το πείραμα αυτό εφαρμοζόταν σε ολόκληρη τη χώρα, θα μπορούσε να διασώσει 100 δισ. δολάρια σε χαμένη παραγωγικότητα μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Για παράδειγμα, σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, ο εν λόγω υπολογιστής πρότεινε νέες ρυθμίσεις ως προς τον συγχρονισμό μίας σειράς φαναριών. Οι σηματοδότες αυτοί είχαν ρυθμιστεί, ώστε να εξυπηρετούν τις ώρες με την μεγαλύτερη συμφόρηση. Ωστόσο, έτσι προκαλούσαν κίνηση σε ώρες με λιγότερα αυτοκίνητα στο δρόμο. Η πρόταση αυτή οδήγησε σε μείωση της κατανάλωσης καυσίμων κατά 16% στην ευρύτερη περιοχή.

Γενικά, μόνο απο τις ώρες κυκλοφοριακής συμφόρησης καταναλώνονται 15 δισ. λίτρα καυσίμων ετησίως στις ΗΠΑ. Όσον αφορά το χρόνο, ο μέσος οδηγός ξοδεύει 46 ώρες το χρόνο κολλημένος στην κίνηση.

Οι επιστήμονες προσβλέπουν στην υιοθέτηση αυτής της τεχνολογίας σε αστικές περιοχές ολόκληρης της χώρας, προκειμένου να διασωθεί χρόνος, χρήματα και βέβαια ο πλανήτης.

Πηγή: World Economic Forum

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News