Green Economy Παρασκευή 3/09/2021, 17:57
GREEN ECONOMY

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα το 2020 – Αρκεί για να αποτρέψει τους κινδύνους;

Βελτίωση της ποιότητας του αέρα το 2020 – Αρκεί για να αποτρέψει τους κινδύνους;

Οι βασικοί δείκτες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης υποχώρησαν κατά τη διάρκεια των lockdowns το 2020, ενώ ειδικότερα η ρύπανση από από λεπτά σωματίδια μειώθηκε κατά περίπου το ένα τρίτο σε ολόκληρη την Ασία, σύμφωνα με την μετεωρολογική υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών.

Η πτώση των εκπομπών παρατηρήθηκε ιδίως στα αστικά κέντρα, όπου ο περιορισμός των μετακινήσεων και τα μέτρα στις αεροπορικές μετακινήσεις είχαν τεράστιες επιπτώσεις στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική έρευνα που συνέκρινε την ποιότητα του αέρα πέρυσι με τα ευρήματα των ετών από το 2015 έως το 2019 κατέδειξε δραματική μείωση έως και 70% στα επίπεδα διοξειδίου του αζώτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Πρόκειται για τους ρύπους που εκπέμπονται κατά την χρήση ορυκτών καυσίμων.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο κίνδυνο για πρώιμους θανάτους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με έρευνα αυτής της εβδομάδας επικεντρωμένης στην Ινδία, το προσδόκιμο ζωής στη χώρα μειώνεται κατά περισσότερο από 9 έτη στο 40% των κατοίκων λόγω της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Το αισιόδοξο πόρισμα του 2020 αναφορικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση ήταν δυστυχώς εξαιρετικά σύντομο και συνεπώς ανεπαρκές ώστε να αποτρέψει τους κινδύνους, όπως τόνισε η Oksana Tarasova, επικεφαλής του τμήματος έρευνας ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος των Ηνωμένων Εθνών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News