Green Economy Παρασκευή 3/09/2021, 11:40
GREEN ECONOMY

Η γαλλική πρωτοβουλία για να γίνει η Μεσόγειος «μία υποδειγματική θάλασσα»

Σχέδιο δράσης για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο έως το 2030

Η γαλλική πρωτοβουλία για να γίνει η Μεσόγειος «μία υποδειγματική θάλασσα»

Στην εναρκτήρια συνάντηση Υψηλού Επιπέδου του συνεδρίου της Διεθνούς Ένωσης Διατήρησης Φύσης – IUCN (International Union for Conservation of Nature World Conservation), με θέμα «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» θα πάρει μέρος σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατόπιν επίσημης πρόσκλησης του προέδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.

Στις 14:30 ώρα Ελλάδας ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε γεύμα που παραθέτει ο κ. Μακρόν και στις 19:00 θα μιλήσει στο συνέδριο. Στο διεθνές συνέδριο συμμετέχουν επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και η γενική διευθύντρια της UNESCO, Audrey Azoulay.

Η πρωτοβουλία «Μεσόγειος, μία υποδειγματική θάλασσα έως το 2030» ξεκίνησε υπό τον συντονισμό του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας τον Οκτώβριο του 2020, με σκοπό να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Δράσης από κοινού μεταξύ ορισμένων χωρών της Μεσογείου που συμμετείχαν στην διαδικασία κατόπιν πρόσκλησης της Γαλλίας, το οποίο θα περιλάμβανε συγκεκριμένες δράσεις, χρονικούς και ποσοτικούς στόχους για την επίτευξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης στη Μεσόγειο έως το 2030.

Οι συμμετέχουσες χώρες στην πρωτοβουλία είναι οκτώ: Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Μαρόκο, Αίγυπτος, Τυνησία, Αλγερία, ενώ οι συμμετέχοντες οργανισμοί είναι πέντε: Σύμβαση της Βαρκελώνης / UNEP-MAP, Ένωση για τη Μεσόγειο (UfM), Conference of Peripheral Maritime Regions (CPMR), General Fisheries Commission for the Mediterranean (GFCM) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Θαλασσίων Θεμάτων και Αλιείας (Directorate-General for Maritime Affairs and Fisheries).

Η σημερινή εκδήλωση πέραν της δέσμευσης των χωρών για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, θα δώσει την ευκαιρία για την ανάδειξη συγκεκριμένων διακρατικών projects που υλοποιούνται και μπορούν να συμβάλουν στην εφαρμογή της πρωτοβουλίας.

Σχέδιο Δράσης 

Το Σχέδιο Δράσης περιλαμβάνει τέσσερις θεματικούς άξονες σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο για:

  • την προστασία της θαλάσσιας βιοποικιλότητας,
  • την προώθηση της βιώσιμης αλιείας και την παύση της υπεραλίευσης,
  • την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και ιδιαίτερα των πλαστικών απορριμμάτων,
  • την προώθηση βιώσιμων πρακτικών θαλάσσιων μεταφορών που προστατεύουν το περιβάλλον και συμβάλλον στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.
Ακολουθήστε το Money Review στο Google News