Green Economy Τετάρτη 25/08/2021, 22:19
GREEN ECONOMY

Απέτυχε η βιώσιμη ανάκαμψη – Υψηλότατοι ρύποι από την ηλεκτροδότηση

Απέτυχε η βιώσιμη ανάκαμψη – Υψηλότατοι ρύποι από την ηλεκτροδότηση

Σε επίπεδα υψηλότερα ακόμη και σε σχέση με πριν την επέλαση της πανδημίας ανήλθαν οι αέριοι ρύποι από τον παγκόσμιο κλάδο ηλεκτροδότησης, σύμφωνα με στοιχεία του βρετανικού think tank Ember. Ειδικότερα, η ζήτηση για ηλεκτρισμό και οι συνεπαγόμενοι ρύποι της βιομηχανίας είναι κατά 5% υψηλότεροι σε σχέση με την περίοδο πριν την πανδημία. Επιπλέον, η ζήτηση ξεπέρασε το ρυθμό ανάπτυξης των ανανεώσιμων.

Τα ευρήματα της εν λόγω έρευνας καταδεικνύουν την αποτυχία των κυβερνήσεων παγκοσμίως για μία «βιώσιμη ανάκαμψη» μετά την επέλαση του κορωνοϊού, η οποία συμπεριλαμβάνει την απομάκρυση από τα ορυκτά καύσιμα και την υιοθέτηση βιώσιμων εναλλακτικών, συγκεκριμένα την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με το Ember, το 61% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας παρήχθη από ορυκτά καύσιμα το 2020. Μάλιστα, πέντε χώρες της G20 εξακολουθούν να εξαρτώνται σε τεράστιο βαθμό από τα ορυκτά καύσιμα για την ηλεκτροδότησή τους, μεταξύ αυτών η Σαουδική Αραβία κατά 100%, η Νότιος Αφρική κατά 89%, η Ινδονησία κατά 83%, το Μεξικό κατά 75% και η Αυστραλία κατά 75%.

Η χρήση άνθρακα μειώθηκε με ρυθμό ρεκόρ κατά 4% το 2020, ωστόσο συνολικά ο άνθρακας κάλυψε το 43% των ενεργειακών αναγκών μεταξύ του 2019 και του 2020. Ειδικότερα, στη συνολική χρήση άνθρακα η Ασία συνέβαλε κατά 77% και η Κίνα συγκεκριμένα 53%, ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 44%.

Η έρευνα της Ember προειδοποίησε ότι η χρήση άνθρακα παράγει περίπου το 30% των συνολικών ρύπων στον πλανήτη και συνεπώς ο τομέας της ηλεκτροδότησης πρέπει να απεξαρτηθεί ταχύτερα, προκειμένου να αποφευχθούν οι τραγικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με προβλέψεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας, η χρήση άνθρακα θα ανακάμψει μέσα στο τρέχον έτος λόγω της παράλληλης ανάκαμψης στην ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News