Green Economy Τρίτη 24/08/2021, 22:42
ΟΜΟΛΟΓΑ

Πιο υψηλό το κόστος δανεισμού για χώρες χωρίς κλιματικούς στόχους

Πιο υψηλό το κόστος δανεισμού για χώρες χωρίς κλιματικούς στόχους

Οι κλιματικοί κίνδυνοι παίζουν καθοριστικό ρόλο στην απόδοση των κρατικών ομολόγων, καθώς οι αναπτυγμένες οικονομίες που αποκλίνουν από τους κλιματικούς τους στόχους θα παρουσιάσουν υψηλότερο κόστος δανεισμού, σύμφωνα με σχετική έρευνα του University of Technology Sydney σε συνεργασία με δύο εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων.

Ειδικότερα, χώρες με χαμηλότερες εκμπομπές ρύπων θα έχουν χαμηλότερα επασφάλιστρα κινδύνου (risk premiums) στο κρατικό χρέος, συμπεριλαμβανομένων των χωρών που είναι διατεθειμένες να περιορίσουν την έκθεσή τους σε φυσικούς πόρους. Επιπλέον, θα επωφελούνται και όσες χώρες ενισχύουν την κατανάλωση ανανεώσιμης ενέργειας.

Αντιθέτως, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, οι ανεπτυγμένες οικονομίες που δεν διαχειρίζονται σε ικανοποιητικό βαθμό την μετάβασή τους στη βιωσιμότητα ενδέχεται να δουν αύξηση στα κόστη κρατικού δανεισμού, περιορισμό στη ρευστότητα και ελλειπή χρηματοδότηση για την οικονομική τους ανάκαμψη από κλιματικά σοκ ή φυσικές καταστροφές.

«Αυτή η έρευνα συμπέρανε ότι η κλιματική αλλαγή αποτελεί παράγοντα κινδύνου και παρόλα αυτά οι εκδότες και οι κυβερνήσεις δεν μιλούν περί αυτού. Από την οπτική μας ως επενδυτές, πρόκειται για μεγάλη παράλειψη και πιστεύουμε ότι είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί υπόψιν», δήλωσε η Laura Ryan, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος στην Ardea Investment Management Pty.

Αξιοποιώντας στοιχεία από 23 ανεπτυγμένες και 16 αναπτυσσόμενες αγορές από το 2000 έως το 2019, η έρευνα κατέληξε ότι οι ανεπτυγμένες οικονομίες θα δουν αύξηση των αποδόσεων της τάξης των 0,26 μονάδων για κάθε 1% επιπλέον αύξησης των ρύπων τους. Αντίθετα, κάθε 1% αύξησης στην κατανάλωση ανανεώσιμων θα οδηγεί σε μείωση 0,008 μονάδων. Επίσης, εάν τα κέρδη των κυβερνήσεων αυξηθούν κατά 1% από φυσικούς πόρους, τότε η απόδοση στα ομόλογα αναφοράς θα ενισχυθεί επίσης κατά 0,59 μονάδες.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News