Green Economy Τρίτη 24/08/2021, 13:38
GREEN ECONOMY

Πώς η Κλιματική Αλλαγή απειλεί τις μεγάλες πόλεις

Πώς η Κλιματική Αλλαγή απειλεί τις μεγάλες πόλεις

Υψηλότερο κόστος δανεισμού και λιγότερα έσοδα για τους δήμους θα είναι μερικές από τις βασικές επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, όπως εκτιμά ο αμερικανικός οίκος Standard & Poor’s Global Ratings.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα απορρέει από τη λειψυδρία, η οποία θα επηρεάσει δραματικά τα δημοτικά έσοδα από τις εταιρείες ύδρευσης. Κι ο λόγος είναι απλός: Θα υπάρχει λιγότερο νερό για να πουλήσουν ή θα υπάρχει υψηλότερο κόστος για την εξασφάλιση των κατάλληλων αποθεμάτων.

Ήδη, οι πρώτες επιπτώσεις γίνονται αντιληπτές σε μία σειρά πόλεων και περιοχών των δυτικών ακτών των ΗΠΑ, οι οποίες εδώ και εβδομάδες πλήττονται από παρατεταμένη ξηρασία και υψηλές θερμοκρασίες.

Οι εν λόγω συνθήκες, όπως προειδοποιεί o S&P, θα επιβραδύνουν τον ρυθμό οικονομικής ανάκαμψης και θα απομειώσουν την αξία των ακινήτων, δημιουργώντας ένα αρνητικό κοκτέιλ στο προφίλ των δημοτικών εσόδων.

Αυτό, με τη σειρά του, θα επιφέρει πιθανές υποβαθμίσεις στις αξιολογήσεις των μεγάλων πόλεων, αναγκάζοντας τις τοπικές κυβερνήσεις και τους τοπικούς δήμους να πληρώνουν υψηλότερα επιτόκια για την άντληση ρευστότητας από τις αγορές.

Την ίδια ώρα, οι επηρεαζόμενες από την Κλιματική Αλλαγή περιοχές ενδεχομένως θα προχωρήσουν σε περιορισμό της χρήσης νερού για κάτοικους και αγρότες, ενώ μεγάλες οικιστικές εκτάσεις κινδυνύουν με ερημοποίηση, θέτοντας προσκόμματα στην οικονομική ανάκαμψη. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News