Green Economy Τετάρτη 11/08/2021, 15:14
GREEN ECONOMY

Πώς οι ΑΠΕ αλλάζουν την αγορά των βασικών μετάλλων

Ποια μέταλλα ωφελούνται

Πώς οι ΑΠΕ αλλάζουν την αγορά των βασικών μετάλλων

Η μαζική στροφή προς τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες (ΑΠΕ) αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην αγορά των μετάλλων, όπως προεξοφλεί η συμβουλευτική ενεργειακή εταιρεία Wood Mackenzie, σε πρόσφατη ανάλυσή της.

Μία απ’ αυτές τις αλλαγές είναι και η κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για τρία βασικά μέταλλα: Τον αλουμίνιο, τον χαλκό και τον ψευδάργυρο.

Κάτι το οποίο συνδέεται άρρηκτα με τις προσπάθειες της ανθρωπότητας να αποτρέψει την αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, μέσω της υιοθέτησης εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της εταιρείας, αυτή την στιγμή υπάρχουν μια σειρά σεναρίων για την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής.

Το βασικό σενάριο προβλέπει ότι η μέση θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί το 2100 κατά 2,8 έως 3 βαθμούς Κελσίου σε σχέση με τα προ-βιομηχανικά επίπεδα.

Τα σενάρια για το αλουμίνιο

Σε μια τέτοια υπόθεση, η ζήτηση για αλουμίνιο, ως απόρροια της στροφής στις ΑΠΕ, αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά, καθώς από 2,4 εκατ. τόνους ετησίως το 2020 θα φθάσει τους 4,6 εκατ. τόνους ετησίως το 2040.

Κι αυτό, διότι το αλουμίνιο χρησιμοποιείται κατά κόρον για την κατασκευή των ηλιακών πάνελ. Όσο μεγαλύτερη η αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, τόσο υψηλότερη η ζήτηση για αλουμίνιο.

Υπό αυτό το πρίσμα, εφόσον η μέση αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας διατηρηθεί μεταξύ 1,5 και 2 βαθμούς Κελσίου, αυτό θα σημαίνει ότι η ζήτηση για αλουμίνιο θα αγγίξει έως και τα 10 εκατ. τόνους έως το 2040.

Η εκτίμηση για τον χαλκό

Παρόμοια είναι η πρόβλεψη και για τον χαλκό, ο οποίος χρησιμοποιείται κυρίως σε καλώδια μεταφοράς ενέργειας ή θερμικούς ηλιακούς συλλέκτες.

Στο βασικό σενάριο (αύξηση της θερμοκρασίας κατά 2,8 έως 3 βαθμούς Κελσίου), η ζήτηση για το μέταλλο θα αυξηθεί από 0,4 εκατ. τόνους ετησίως το 2020 σε 0,7 εκατ. τόνους ετησίως το 2040.

Εάν, όμως, η θερμοκασία αυξηθεί μόλις κατά 2 βαθμούς Κελσίου, τότε η ζήτηση για τον χαλκό θα ξεπεράσει το 1,3 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2040, ενώ αν η αύξηση της θερμοκρασίας δεν υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου, αυτό σημαίνει ότι η ζήτηση θα εκτιναχθεί σε 1,6 εκατ. τόνους.

Η πορεία του ψευδάργυρου

Όσον αφορά τον ψευδάργυρο, ο οποίος θεωρείται ένα από τα πλέον φθηνά αντιδιαβρωτικά υλικά, η Wood Mackenzie υπενθυμίζει ότι η τρέχουσα ζήτηση κυμαίνεται σε 0,4 εκατ. τόνους ετησίως.

Εάν η παγκόσμια θερμοκρασία αυξηθεί κατά 2,8 έως 3 βαθμούς Κελσίου, τότε η συμβουλευτική εταιρεία εκτιμά ότι η ζήτηση θα διπλασιαστεί σε 0,8 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2040.

Εφόσον, όμως, υπάρξει μεγαλύτερη χρήση των ΑΠΕ και η αύξηση της θερμοκρασίας δεν ξεπεράσει τους 2 βαθμούς Κελσίου, η ζήτηση για ψευδάργυρο θα ενισχυθεί σε 1,7 εκατ. τόνους ετησίως έως το 2040.

Εάν, τέλος, η θερμοκρασία δεν αυξηθεί πέραν του 1,5 βαθμού Κελσίου, τότε αυτό θα σηματοδοτήσει την αύξηση της ζήτησης για το εν λόγω μέταλλο σε 2,1 εκατ. τόνους.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News