Green Economy Τρίτη 10/08/2021, 21:21
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ

ΗΠΑ: Το 2050 ο στόχος για την απεξάρτηση των αερομεταφορών από ορυκτά καύσιμα;

ΗΠΑ: Το 2050 ο στόχος για την απεξάρτηση των αερομεταφορών από ορυκτά καύσιμα;

Το 2050 θα ορίσει ως ημερομηνία – στόχο για την απεξάρτηση των αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών από τα ορυκτά καύσιμα η αμερικανική κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδίου του Λευκού Οίκου να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, όπως ανέφεραν πηγές. 

Τις τελευταίες ημέρες, ο Λευκός Οίκος εντείνει τις προσπάθειές του για το μετασχηματισμό της αμερικανικής οικονομίας, που μεταξύ άλλων σημαίνει προώθηση των δαπανών για υποδομές που σχετίζονται με την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και τη χρήση περισσότερων ηλεκτρικών αυτοκινήτων. 

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει και κίνητρα για τη στήριξη της παραγωγής εκ μέρους του ιδιωτικού τομέα βιώσιμων καυσίμων για τις αερομεταφορές, καθώς έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Αυτή τη στιγμή, εξετάζει να θέσει το 2050 ως ημερομηνία-στόχο για τις αεροπορικές εταιρείες προκειμένου να πετούν με καύσιμα 100% προερχόμενα από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως ανέφεραν οι πηγές.

Οι συζητήσεις βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο και γι΄αυτό δεν υπάρχουν πολλά διαθέσιμα στοιχεία. Τόσο οι ΗΠΑ όσο και η Ε.Ε. προσπαθούν να βρουν τρόπους για να ενθαρρύνουν την παραγωγή βιώσιμων καυσίμων για τις αερομεταφορές, τα οποία όμως είναι δύο έως πέντε φορές πιο ακριβά από τα συμβατικά καύσιμα των αεροσκαφών.  

Τα βιώσιμα καύσιμα, που παράγονται από ζωοτροφές ή από μαγειρικά έλαια εκπροσωπούν αυτή τη στιγμή μόλις ένα υπερβολικά μικρό ποσοστό της συνολικής χρήσης καυσίμων στις αερομεταφορές. 

Ο αεροπορικός κλάδος δεν μπορεί να στηριχθεί στην ηλεκτροκίνηση ως άμεση βραχυπρόθεσμη λύση λόγω του βάρους των μπαταριών. 

Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση του Μπάιντεν ακολουθεί διαφορετικό δρόμο από αυτόν της Ευρώπης, όπου οι ρυθμιστικές αρχές προσπαθούν να υποχρεώσουν τους προμηθευτές να αναμειγνύουν μεγάλες ποσότες από βιώσιμα καύσιμα στην κηροζίνη, μία πρωτοβουλία στην οποία αντιτίθενται οι αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News