Green Economy Δευτέρα 9/08/2021, 18:09
GREEN ECONOMY

Πυρκαγιές και πλημμύρες: Δραματικό μήνυμα του World Economic Forum (βίντεο)

Πυρκαγιές και πλημμύρες: Δραματικό μήνυμα του World Economic Forum (βίντεο)

Δραματικό μήνυμα κατά της Κλιματικής Αλλαγής έστειλε το World Economic Forum, με αφορμή την έκθεση του ΟΗΕ για το περιβάλλον.

Μέσω του προέδρου του φόρουμ, Borge Brende, το WEF υπογράμμισε την ανάγκη άμεσης μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. «Οι δασικές πυρκαγιές και οι πλημμύρες των τελευταίων εβδομάδων στέλνουν ένα ξεκάθαρο μήνυμα» έσπευσε να προσθέσει ο Νορβηγός πολιτικός.

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση του ΟΗΕ, η οποία βασίζεται σε περισσότερες από 14.000 επιστημονικές μελέτες, σημειώνει ότι οι συνεχιζόμενες εκπομπές αερίων που συνδέονται με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, θα οδηγήσουν τη θερμοκρασία του πλανήτη σε αύξηση άνω του ορίου του 1,5 βαθμού Κελσίου μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Τονίζει δε, ότι «δεν μπορεί να αποκλειστεί» μία άνοδος των υδάτων κατά 2 μέτρα έως τα τέλη του αιώνα. Όσο για τα φαινόμενα που ζούμε σήμερα, δηλαδή τους ακραίους καύσωνες που φέρνουν πυρκαγιές, τους ισχυρούς τυφώνες και τις φονικές πλημμύρες, εκτιμά ότι θα ενισχυθούν σε συχνότητα και ένταση. 

Παρ’ όλα αυτά οι επιστήμονες υπογραμμίζουν ότι υπάρχει ακόμη ελπίδα. Αρκεί να μην καθυστερήσουμε άλλο. Εάν τηρηθούν άμεσα οι δεσμεύσεις για δραστικές μειώσεις στις εκπομπές ρυπογόνων αερίων, οι θερμοκρασίες μπορούν να σταθεροποιηθούν. 

«Η σημερινή έκθεση της Ομάδας Εργασίας της IPCC είναι ένας κόκκινος συναγερμός για την ανθρωπότητα» σχολίασε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

«Εάν ενώσουμε τις δυνάμεις μας τώρα, μπορούμε να αποφύγουμε την απόλυτη κλιματική καταστροφή. Αλλά όπως γίνεται σαφές από τη σημερινή έκθεση δεν έχουμε πια χρόνο για καθυστερήσεις, δεν έχουμε περιθώρια για δικαιολογίες» κατέληξε.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News