Green Economy Τρίτη 3/08/2021, 16:19
GREEN ECONOMY

ΑΠΕ: Στροφή των επενδυτών – Πόσα επενδύθηκαν το α΄ εξάμηνο

ΑΠΕ: Στροφή των επενδυτών – Πόσα επενδύθηκαν το α΄ εξάμηνο

Οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) «κεντρίζουν» όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον των επενδυτών και καθίστανται από τις πιο δημοφιλείς επενδύσεις. 

Τρανή απόδειξη αυτών, το γεγονός ότι κατά το α΄ εξάμηνο του 2021, οι επενδύσεις που κατευθύνθηκαν ηλιακές και αιολικές μονάδες και γενικότερα σε εταιρείες με πράσινη τεχνολογία στον κλάδος της ενέργειας, ανήλθαν στα 174 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξε η υπηρεσία BloombergNEF. Ενώ σε ετήσια βάση το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 1,8%, είναι κατά 7% πιο μικρό σε σχέση με το β΄ εξάμηνο του 2020. 

Όπως σημειώνει το Bloomberg η μικρή αυτή άνοδος εν συγκρίση με το α΄ εξάμηνο του περασμένου έτους, υποδεικνύει την ανθεκτικότητα του κλάδου στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής και παρά το γεγονός ότι το κόστος αυξήθηκε φέτος εξαιτίας της ανόδου των τιμών σε βασικά προϊόντα. Ωστόσο και πάλι το κόστος παραμένει αισθητά χαμηλότερα από αυτό που απαιτείται για τις χώρες και τις εταιρείες για να πιάσουν τους στόχους τους αναφορικά με τον περιορισμό των εκπομπών αερίου τις επόμενες δεκαετίες.

«Οι επενδύσεις στις ΑΠΕ έχουν δείξει αντοχές στις επιπτώσεις της παγκόσμιας πανδημίας, σε αντίθεση με άλλους τομείς στον κλάδο της ενέργειας, όπου έχουμε δει πρωτοφανή αστάθεια», δήλωσε ο Άλμπερτ Τσέουνγκ, επικεφαλής ανάλυσης στη BNEF. Εντούτοις, η αύξηση 1,8% σε ετήσια βάση δεν είναι κάτι εντυπωσιακό. Χρειάζεται άμεση επιτάχυνση της χρηματοδότησης για να μπορέσουμε να διαβούμε τον δρόμο προς τον μηδενισμό των εκπομπών σε ολόκληρο τον πλανήτη».

Κατά το α΄ εξάμηνο τα κεφάλαια που αντλήθηκαν από τις δημόσιες αγορές ανήλθαν στο ρεκόρ των 28,2 δισ. δολαρίων, ποσό πέντε φορές περισσότερο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ ανοδο σημείωσαν επίσης και οι συμμετοχές των επενδυτικών funds στις εταιρείες που διαχειρίζονται ΑΠΕ. Οι επενδύσεις σε ηλιακά έργα αυξήθηκαν κατά 9% σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Στον αντίποδα, οι επενδύσεις σε αιολικά έργα μειώθηκαν στα 58 δισ. δολάρια κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2021, μειωμένες κατά περισσότερο από 30% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News