Green Economy Κυριακή 1/08/2021, 16:50
GREEN ECONOMY

Ηχηρό καμπανάκι: Ο καύσωνας που ζούμε σήμερα ίσως να είναι η κανονικότητα στο τέλος του αιώνα

Ηχηρό καμπανάκι: Ο καύσωνας που ζούμε σήμερα ίσως να είναι η κανονικότητα στο τέλος του αιώνα

Ο καύσωνας που πλήττει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες έχει χαρακτηριστεί ως ένας από τους δέκα μεγαλύτερης διάρκειας της τελευταίας 35ετίας. Αύριο και μεθαύριο αναμένεται να κορυφωθεί με το θερμόμετρο να σκαρφαλώνει έως και του 45 -46 βαθμούς και τις ελάχιστες θερμοκρασίες να κινούνται κοντά στους 30 βαθμούς. Αν δεν αναλάβουμε αποφασιστική δράση, το σκηνικό αυτό μπορεί να είναι η κανονικότητα στα τέλη του αιώνα, προειδοποιεί ο πρόεδρος της Εθνικής Ειδικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή, Κωνσταντίνος Συνολάκης. 

Όπως επισημαίνει ο κ. Συνολάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Η υπερθέρμανση του πλανήτη, λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, δηλαδή η παγίδευση της ηλιακής ακτινοβολίας στην ατμόσφαιρα σε ένα εναέριο κλοιό που δημιουργείται από εκπομπές καυσαερίων, έχει ήδη αρχίζει να αλλάζει το κλίμα της Γης. Επειδή η υπερθέρμανση παρέχει περισσότερη ενέργεια και υδρατμούς στις αέριες μάζες, αυξάνεται η ένταση των ακραίων μετεωρολογικών φαινομένων, και ταυτόχρονα γίνονται αυτά ολοένα και πιο συχνά».

Σημειώνει πως «σύμφωνα με τις πιο δυσοίωνες προβλέψεις των κλιματολογικών μοντέλων επιδεικνύουν ότι το 2100 μπορεί να υπάρχουν περισσότερες από 40 ημέρες καύσωνα ανά χρόνο- υπάρχουν μοντέλα που δείχνουν μέχρι και 90 ημέρες καύσωνα στην κεντρική Ευρώπη» και προσθέτει: «Η ένταση και η διάρκεια στο μέλλον εξαρτώνται από τις συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα, όσο αυξάνεται, ανάλογα αυξάνεται και η ένταση και συχνότητα των ακραίων καυσώνων. Δηλαδή αυτό που ζούμε φέτος, μπορεί στο τέλος του αιώνα να γίνει ο κανόνας, εξαρτάται από το πόσο θα καταφέρουμε να μειώσουμε τις εκπομπές».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News