Green Economy Σάββατο 31/07/2021, 10:12
GREEN ECONOMY

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να σώσει τον πλανήτη;

Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να σώσει τον πλανήτη;

Οι τεχνικές λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν για την προστασία του περιβάλλοντος ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες: στις «κάθετες λύσεις», οι οποίες αντιμετωπίζουν την ρύπανση σε ένα τομέα, και στις «οριζόντιες λύσεις», οι οποίες εφαρμόζονται σε περισσότερες βιομηχανίες.

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) είναι μια από τις «οριζόντιες» μεθόδους, η οποία δυνητικά μπορεί να συμβάλλει στην οργανωμένη αντιμετώπιση της κλιματική αλλαγής, μιας και μπορεί να μειώσει σημαντικά πολλές από τις εκπομπές που οφείλονται στην αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Η λίστα με τις startup εταιρείες που χρησιμοποιούν συστήματα AI για τον περιορισμό των επιβλαβών επιδράσεών τους είναι εκτεταμένη, αλλά και ο αριθμός ζητημάτων που πρέπει να αντιμετωπιστούν ολοένα και αυξάνεται. Οι μέθοδοι περιβάλλονται από ένα παχύ στρώμα ενθουσιασμού και περιέργειας, όπως συμβαίνει με κάθε νέο είδος τεχνολογίας, ωστόσο οι επιστήμονες είναι ακόμα προσεκτικοί με τις αντιδράσεις τους.

Η τεχνητή νοημοσύνη συμπεριλαμβάνει οποιοδήποτε υπολογιστικό αλγόριθμο ο οποίος έχει την δυνατότητα να πραγματοποιεί περίπλοκες πράξεις, όπως όραση και σκέψη. Η μηχανική μάθηση (machine learning) είναι η πιο γνωστή υποκατηγορία της τεχνητής νοημοσύνης, η οποία σχετίζεται με την ανάλυση συμπερασμάτων από μια ποικιλία δεδομένων. Είναι η πιο κοντινή δραστηριότητα με την ανθρώπινη αναλυτική σκέψη, αλλά η τεχνολογία συμβάλλει στην επιτάχυνσή της.

Η εισαγωγή της τεχνητής νοημοσύνης στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος έχει ήδη αρχίσει να συμβαίνει σταδιακά. Επί παραδείγματι, μπορεί να φιλτράρει μεγάλο αριθμό δεδομένων και πληροφοριών και να τα μετατρέψει σε πραγματοποιήσιμες πολιτικές αποφάσεις. Αντίστοιχα, η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να βελτιστοποιήσει περίπλοκα συστήματα πληροφοριών, με στόχο για παράδειγμα την ομαλότερη εισαγωγή ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

Η επιτάχυνση επιστημονικών ερευνών μπορεί επίσης να πραγματοποιηθεί με την βοήθεια της μηχανικής εκμάθησης, μιας και συμπεράσματα μπορούν να ολοκληρωθούν μέσα σε δευτερόλεπτα μέσα από μυριάδες δεδομένα. Την ίδια στιγμή, η πραγματοποίηση προσομοιώσεων σχετικά με κρίσιμες κλιματικές καταστάσεις γίνεται πιο εύκολη και προσιτή.

Η εφαρμογή οποιασδήποτε μεθόδου τεχνητής νοημοσύνης οφείλει να είναι εναρμονισμένη με τους διεθνείς στόχους για την προστασία του περιβάλλοντος. Οι χρήστες της οφείλουν να είναι τόσο εκπαιδευμένοι για την σωστή διαχείρισή της, όσο και ενημερωμένοι για πιθανά ελαττώματα που μπορεί να παρουσιάσει.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg και Forbes.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News